12127482293?profile=RESIZE_400x

Catedrala ortodoxă a muncipiului Aiud, județul Alba, s-a construit în perioada anilor 1927 – 1957 și este situată în apropierea centrului orasului, la Sud-Est de cetate. Este o clădire robustă, semeață, care face cinste orașului, fiind inspirată de stilul bizantin al bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol. Ca urmare a numeroaselor vicisitudini de pe parcursul timpului, care aveau să afecteze bunul mers al vieții bisericești de pe întreg cuprinsul Transilvaniei, renașterea și organizarea Ortodoxiei în orașul Aiud a putut fi înfăptuită efectiv abia după Marea Unire din 1918. Această restaurare s-a făcut în cadrul și planul de organizare a Eparhiei Ortodoxe a Clujului, plan conceput și pus în aplicare de Episcopul Nicolae Ivan. În amintirea faptului că în tinerețile sale, la anul 1893, fusese duhovnic la închisoarea din Aiud, în acest binevenit plan al Ierarhului clujean a fost cuprins și orașul Aiud. În scrisoarea trimisă întâiului paroh și apoi protopop al Aiudului, preotul Iosif Pop, Episcopul Nicolae Ivan scria: „Stimate părinte, am înființat parohie unde sper să facem și scaun protopopesc; aș dori să te institui administrator și profesor de religie... dacă te-ai decide să te muți în Aiud”. Astfel, avea să ia ființă Parohia Ortodoxa Română în orașul Aiud, după 222 ani de la desființarea ei, prin trecerea la Greco-Catolicism.

12127483088?profile=RESIZE_400x

Prinos al dragostei creștinești, locașul de închinare a fost edificat prin strădania neobosită a protopopului Iosif Pop, parohul locului, grăind peste veacuri despre vrednicia și jertfelnicia credincioșilor ortodocși de pe aceste plaiuri. Începând din anul 1957, biserica a fost redată cultului divin, având loc în timp numeroase lucrări de reabilitare și înfrumusețare a interiorului și exteriorului locașului de închinare. Supranumită „Catedrală”, biserica se impune printr-o deosebită importanță artistică, fiind considerată lucrare de categoria I, având plan în formă de cruce, cu dispunere după axa SN, cu o suprafață construită de 640 mp la temelie. Biserica, pictată în stil neobizantin și înzestrată cu mobilier specific ortodox, a fost târnosită la data de 27 octombrie 1974 de către Mitropolitul Nicolae Mladin al Ardealului, Crișanei și Maramureșului. Cu ocazia unor renovări în anul 1974, sculpturile din interior au fost executate de timisorenii I. Covaci si I. Hoffner, iar pictura murala de catre cunoscutul pictor si grafician Profeta Eremia. Biserica a purtat initial hramul Arhanghelilor Mihail si Gavril, iar in prezent are ca patroni spirituali pe Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan. Din Pisania Catedralei se rețin următoarele informații prețioase:

  • Edificiul s-a zidit în vremea arhipăstoririi lui Nicodim Munteanu – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Dr. Nicolae Bălan – Mitropolitul Ardealului, Nicolae Colan – Episcopul Vadului, Feleacului și Clujului și Protopopul Iosif Pop – parohul locului
  • Proiectul construcției aparține Inginerului Arhitect – Octavian Mihalțian
  • Conducerea lucrărilor a aparținut Inginerului Nicolae Dordea   

12127483100?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/monede-dolari-canadieni-de-colectie-3.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->