13264072260?profile=RESIZE_584x

Cetatea (Castelul) din Șimleu Silvaniei, cunoscută și sub numele de Castelul Báthory sau Cetatea Báthory, este un ansamblu de monumente istorice situat în centrul orașului, azi aflată în stadiu avansat de ruină. Din ansamblul monumental se păstrează în elevație turnurile de pe latura estică a incintei 1, turnul de poartă al incintei 2 și parțial bastioanele. Istoria medievală a Șimleului este strâns legată de familia Báthory, familie princiară care a jucat roluri importante în istoria transilvăneană.

13264077491?profile=RESIZE_584x

Castelul Báthory a reprezentat reședința familiei și centrul unui întins domeniu feudal. Familia Báthory s-a aflat la conducerea Transilvaniei timp de mai multe secole şi a influențat puternic istoria Europei Centrale din Evul Mediu. Unul dintre unul din cei mai renumiți membri ai familiei, Stefan Batory (Báthory István) a fost principe al Transilvaniei, rege al Poloniei şi mare duce al Lituaniei. Cetatea Șimleu intră în posesia familiei mai sus amintite în urma căsătoriei lui Bathory Laszlo cu Medgyesaljai Anna în anul 1531, devenind reședința Principilor ardeleni din familia Bathory. Așezate în centrul orașului Șimleu Silvaniei ruinele cetății medievale Bathory (secolul al XVI-lea), constituie o prezență a arhitecturii renascentiste din Transilvania.

13264080082?profile=RESIZE_584x

Ansamblul reprezintă de fapt un castel rezidențial și este alcătuit din două incinte fortificate, construite în două etape. În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Miklós Báthori reprezenta ramura de Șimleu a familiei, moștenind, în urma mamei sale, mai multe domenii de la familia Bánffy în județele Crasna și Cluj. Este posibil ca în a doua jumătate a secolului al XV-lea cetatea aflată în Chinari să fi fost abandonată – ultima însemnare datează din 1435, motiv pentru care Miklós a trebuit să-și construiască o nouă reședință.

13264081463?profile=RESIZE_584x

Se presupune că așa s-ar fi construit conacul rezidențial în centrul localității Șimleul Silvaniei, care este predecesorul castelului aflat în ruine astăzi. Prima mențiune a conacului din oraș datează din anul 1520, existenţa acestuia fiind ulterior confirmată de documente din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Transformarea renascentistă a castelului fortificat – din care provin și ruinele existente în ziua de azi – se leagă de nepotul voievodului și regelui Poloniei, Báthori István (Stefan Báthori), cu același nume. Din data de 1582 tânărul Báthori István (Stefan Báthori) aduce zidari și cărămidari din Cluj-Napoca, iar în 1592 aduce cadre de geamuri, uși și șeminee realizate de pietrari din Cluj-Napoca. De-a lungul vremii, cetatea și oraşul au suferit numeroase atacuri și devastări din partea turcilor și tătarilor. În anul 1660 trupele tatare distrug oraşul şi castelul. După eliberarea Oradiei, în 1690, rolul militar al localității Șimleu dispare treptat. Cetatea devine fortificatie de granița, suferind transformari radicale datorita noii functiuni de aparare.

13264082289?profile=RESIZE_400x

Starea fortificației, care și-a pierdut atât locuitorii cât și funcția, se degradează treptat. Cercetările clădirii relevă faptul că fortificația era o clădire dreptunghiulară cu patru aripi, prevazută la colțuri, cu trei turnuri rotunde, iar al patrulea pătrat. Castelul era înconjurat cu un zid cu patru bastioane de tip italian, iar în exterior era înconjurat de un sanț. Deasupra intrării principale ancadramentele ferestrelor erau decorate cu motive zimțate, iar deasupra lor se aflau orificii de tragere. Palatul din interior era construit cu două etaje; nivelul superior adăpostea camerele oficiale, printre care sufrageria, iar la parter se aflau bucătăria și depozitele. Construcția exterioară era prevăzută cu trei etaje, la etajul întâi regăsindu-se ferestre în stil renascentist, deasupra cărora se aflau ambrazuri de forma unui dreptunghi întors. Poarta principală era semicirculară și la nivelul ei, deasupra blazonului lui Bathory și Bebek, se aflau monograma lui Bathory Istvan și inscripția anului 1592.

13264084270?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/monede-euro-de-colectie-belgia-13.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->