10838995283?profile=RESIZE_400x

Colegiul Național Andrei Șaguna este un liceu situat în centrul municipiului Brașov, pe Strada Șirul Andrei Șaguna, la nr.1. În anul 1850, la inițiativa protopopului Ioan Popazu, a omului politic și istoricului George Barițiu, a cărturarului Iosif Barac, precum și a locuitorilor români din orașul Brașov, au început cursurile Gimnaziului Mic Român de Religie Ortodoxă Orientală, în Casa Băcanului. Inițiativa a mai fost sprijinită material de către Biserica Sfântu Nicolae și Biserica Sfânta Adormire din Cetate.

10838995458?profile=RESIZE_400x

De sărbătoarea Sfintei Sofii, la data de 17 septembrie 1851 episcopul Andrei Șaguna a dezvoltat clădirea școlii, împreună cu alte persoane, urmând ca, din anul 1922, gimnaziul să poarte numele ctitorului său. În anul 1854, gimnaziul era, din punct de vedere cronologic, al treilea din Transilvania, respectiv al șaselea din ținuturile românești. Din anul 1996 liceul Andrei Șaguna a devenit Colegiu Național. Liceul oferă posibilitatea cursurilor de dimineață, pentru elevii cuprinși între clasele a V-a și a XII-a. Ca majoritatea colegiilor și instituțiilor de învățământ respectabile, colegiul Andrei Șaguna are, pentru elevii săi, un costum și o emblemă distinctivă.  Un număr  de 49 profesori ai colegiului Andrei Șaguna au devenit academicieni, dintre care amintesc pe câțiva: Titu Maiorescu, Sextil Pușcariu, Alexandru Lapedatu, Valeriu Braniște, George Dima, Onisifor Ghibu, Octavian Goga, Vasile Goldiș, Lucian Blaga, Gheorghe Buzdugan, Tiberiu Spârchez, Eugen Jebeleanu, Dumitru Stăniloae, Ion-Aurel Pop.

10838995501?profile=RESIZE_400x

După încheierea programului de reabilitare (septembrie 2003) cofinanţat de Banca Mondială şi Primăria judeţului Braşov, Colegiul dispune de 27 săli de clasă, un centru de Informatică, dotat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu o reţea de 26 calculatoare, în cadrul programului S.E.I, care se adaugă celor 40 de calculatoare existente din dotări anterioare, un laborator de chimie, săli specializate de limba engleză, germană şi franceză, limba româna şi istorie, sală şi teren de sport, precum şi un valoros Muzeu de biologie, care poartă numele profesorului Dumitru Lupan. Biblioteca Colegiului are un număr de peste 32 000 de volume, din care un preţios fond documentar. Eficienţa şi valoarea progresului instructiv educaţional pot fi apreciate prin rezultatele şcolare excepţionale ale elevilor noştri, reflectate pe de o parte în premiile la olimpiadele naţionale şi internaţionale, pe de alte, în rezultatele foarte bune la examenele de ieşire din sistem. Absolvenţii claselor a XII-a sunt cuprinşi, integral, în învăţământul superior din ţară şi străinătate.

10838995869?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/09/padova-italia.html

ÎȚI MULȚUMESC!    

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->