10580941456?profile=RESIZE_400x

Pui, în limba maghiară - Puj, în limba germană – Hühnerdorf, este o comună din județul Hunedoara care include și satele: Băiești, Federi, Fizești, Galați, Hobița, Ohaba-Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Rușor, Șerel și Uric. Teritoriul administrativ al comunei se află în zona sudică a județului, fiind situat la o distanţă de 65 km faţă de municipiul reşedinţă de judeţ, Deva. Comuna Pui este strabătută de calea ferată electrificată Simeria – Petrosani.

10580941853?profile=RESIZE_400x

Localitatea Pui este amplasată adiacent magistralei de cale ferată Simeria – Petroşani. Accesul major carosabil în zonă este asigurat de D.N. 66, direcţia Deva. Datorită reliefului variat al comunei, circulaţia rutieră se desfaşoară pe artere caracteristice fiecărei zone. Astfel se regăsesc drumuri de clase diferite, de la clasa V la clasa II, drumuri forestiere, drumuri miniere. În interiorul satelor, mai ales de-a lungul văilor, circulaţia se desfăşoară pe străzi nemodernizate, în cea mai mare parte cu îmbrăcăminte provizorie. Reţeaua hidrografică este bogat reprezentată în întreaga zonă. Principalul curs de apă este râul Strei care străbate teritoriul comunei de la sud-est la nord-vest. Un afluent important al Streiului este Rîu-Bărbat, pe cursul căruia se află o captare în amonte de satul Hobiţa. Apele râului Strei adună toate apele curgătoare din zonă, printre cele mai importante pâraie având un debit relativ constant sunt: Pârâul Izvorul, Pârâul Ponor, Valea Ruşor, Valea Merel.

10580941489?profile=RESIZE_400x

În prezent sunt alimentate cu apă potabilă în sistem centralizat localitatea Pui – reşedinta de comună şi satele aparţinătoare: Băieşti, Galaţi, Hobiţa, Ponor, Rîu Bărbat, Ruşor, Şerel şi satul Uric. În restul satelor apartinatoare comunei Pui, nu exista alimentare cu apa în sistem centralizat, alimentarea cu apa a locuintelor facându-se din fântâni individuale. Localitatea Pui – reşedinţa de comună  şi localitatea Galaţi au reţea de canalizare, în restul localităţilor aparţinătoare nu există în prezent canalizare în sistem centralizat.În prezent nu există alimentare cu gaz pe teritoriul comunei Pui. Încălzirea se face local cu sobe alimentate cu combustibil solid.O activitate cu tendinte de dezvoltare este ramura de turism si agrement, de sfârsit de saptamâna. La recensământul din anul 2011 comuna număra 4122 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002) dintre care: români – 96,26%, romi -1,77% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei hunedorene Pui astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 90,17%, baptiști – 2,62%, adventiști de ziua a șaptea – 1,86% și restul – nedeclarată sau altă religie.

10580941691?profile=RESIZE_400x

Atracțiile turistice ale comunei și împrejurimilor sale sunt:

  • Biserica de lemn "Pogorârea Sfântului Duh"din satul Ponor, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric
  • Biserica ortodoxă din satul Șerel, construcție 1896
  • Sit-ul arheologic "Peștera Bordu Mare" din satul Ohaba-Ponor
  • Rezervația naturală "Fânațele Pui" (13 ha)
  • Rezervația naturală "Peștera Șura Mare" (5 ha)
  • Rezervația naturală "Locul fosilifer Ohaba-Ponor" (10 ha),
  • Parcul natural "Grădiștea Muncelului-Cioclovina"
  • Case tradiționale țărănești din secolul al XIX-lea
  • Castrul roman de la Râu Bărbat
  • Moară de apăîn satul Șerel

10580941894?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/monede-de-colectie-bulgaria-5.html

 ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->