11027143679?profile=RESIZE_400x

Localitatea Turcheș din județul Brașov, denumiri alternative vechi - Türkös, Villa Turcica, Türkeschdorf, până în anul 1950 a fost o veche comună brașoveană care astăzi face parte din municipiul Săcele. Din punct de vedere geografic, istoric și etnografic Turcheș-ul aparține de Șapte Sate. Șapte Sate (SiebendörferSeptem villaeŞapte sate) este numele generic al acelor șapte sate de ceangăi din Țara Bârsei, în care maghiarii, sașii și românii au fost strânși împreună de râurile Bârsa, Olt, Râul Negru, Tărlung și de Curbura Carpaților. Prima amintire scrisă a acestei localități, împreună cu celelalte trei sate – care se regăseau între râurile Timiș și Tărlung ”în provincia Brassovienski”, și cu care s-a unit mai apoi și a devenit oraș – datează din 16 mai 1366, când Ludovic I. al Ungariei, prin scrisoare de donație eliberată în favoarea contelui Ztanislaw, i-a donat acestuia domeniile aflate sub jurisdicția sa regală Satulung, Cernatu, Turcheș și Baciu. Între anii 1542-1544 localnicii, influențați de Honterus, au trecut la religia evanghelică și pe o perioadă de mai bine de 200 de ani, religia catolică a dispărut în totalitate.În secolul XVIII locuitorii din Șapte Sate au fost decimați de mai multe ori de holeră și ciumă, dar și numeroasele nimiciri străine au făcut necesară repopularea în Secuime. Astfel, în Șapte Sate, a ajuns în număr mare de secui romano-catolici, mulțumită acestui fapt, în 1750 Stäber Xavier Ferenc, preotul iezuit din Brașov a primit de la arhiepiscopul de Esztergom sarcina de a înființa parohia de la Turcheș. În 1751, Maria Terezia a aprobat construirea bisericii din Turcheș și înființarea cimitirului. Biserica, care și-a căpătat forma actuală în 1931 după o restaurare amplă, are aproximativ 150–200 de locuri și dispune de trei clopote. De-a lungul istoriei acest sat, cu nume turcesc, a unit în acest mod catolicii și evanghelicii, ca fiind ceangăi din Șapte Sate, să aibă grijă de munți, să ardă cărbunele, să cultive inul și cânepa, să exploateze morile și după ce s-au împrospătat cu apa de la izvorul Șapte izvoare, să semene  și să are câmpiile Țării Bârsei.

11027143499?profile=RESIZE_400x

Săcele (în limba maghiară - Négyfalu, între anii 1950 – 2001 Szecseleváros, în limba germană - Siebendörfer) este un municipiu din județul Brașov situat în partea de sud-est a județului, în imediata vecinătate a orașului Brașov. Între municipiul Săcele și Brașov există relații strânse de colaborare în diverse domenii: cooperare între unități economice, forță de muncă ce se deplasează zilnic din Săcele spre Brașov și invers, acces la anumite facilități de transport, de cultură, sănătate și învățământ ale Municipiului Brașov. Legătura municipiului Săcele cu Brașovul este asigurată printr-o rețea de autobuze care efectuează zilnic 120 de curse dus-întors, fiind despărțit doar de un pasaj rutier. Municipiul se află pe locul vechilor sate care au devenit, mai nou, cartiere ale orașului: Baciu (Bácsfalu), Turcheș (Türkös), Cernatu (Csernátfalu), Satulung (Hosszúfalu). Orașul Săcele, cunoscut din trecut și sub numele „Șapte Sateˮ, a fost constituit administrativ în anul 1950 din teritoriul primelor 4 din cele 7 așezări săcelene: Baciu, Turcheș, Cernatu, Satulung, Tărlungeni, Purcăreni, Zizin. Săcele a fost declarat municipiu în data de 6 iunie 2000. Prima mențiune oficială a orașului datează din data de 16 mai 1366.

11027144282?profile=RESIZE_400x

La recensământul din anul 2011 orașul număra 30798 locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anul 2002 – 29915 locuitori) dintre care: români – 65,54%, maghiari – 20,16%, romi – 1,06% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a municipiului brașovean Săcele astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 60,47%, romano catolici – 4,32%, reformați – 2,76%, penticostali – 3,06%, luterani – 12,55% și restul – nedeclarată sau altă religie. Municipiul are 15 biserici, de cult ortodox, catolic și evanghelic, dar și o casă de rugăciune musulmană. Tot aici își desfășoară activitatea 4 licee, 5 școli generale și o scoală ajutătoare pentru copii cu nevoi speciale. Câteva dintre obiectivele turistice ale orașului sunt:

  • Muzeul etnografic din Săcele
  • Biserica Adormirea Maicii Domnului din Satulung, monument istoric
  • Statuia Lupa Capitolina
  • Monumentul Soldatului Necunoscut
  • Casa Dijmelor

11027144856?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/09/padova-italia.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->