10917936060?profile=RESIZE_400xDigul de Nord, orientat pe drecţia N-V, are lungimea de 1125 metri iar Digul de Sud, închide pe direcţia S-V acvatoriul Portului Mangalia, având lungimea de 1925 metri. Cel mai mare și mai important dig - Digul de Sud a fost conceput şi executat de tip gravitaţional, cu taluzuri cu înclinarea de 1,33, alcătuit dintr-un nucleu de piatră nesortată, protejat spre larg cu mantale de protecţie din blocuri de piatră şi carapace clin stabilopozi de 4,5 t/buc (aşezaţi neregulat în dublu strat, cu densitatea de 52 buc. pe 100 mp de taluz), cu rol de disipare a energiei valurilor.

10917936269?profile=RESIZE_400x

Funcţie de adâncimile naturale pe traseul digului, taluzul dinspre larg a fost alcătuit aşa încât să protejeze nucleul de piatră împotriva energiei valurilor. Carapacea de protecţie a taluzului este formata din blocuri de piatră cu greutatea de 1-3 tone, montate intr-un singur strat, atât în partea superioară de la cota +5 metri continuandu-se şi în partea imersă până la cota -5 metri. La baza taluzului se regaseste un suport de piatră naturală care susţine carapacea din stabilopozi al digului format din blocuri de piatră. La baza carapacei de stabilopozi pe toată înaltimea taluzului, nu se regaseste berma, blocurile din piatră naturală sunt montate direct pe nucleul de piatră nesortată a digului.

10917936285?profile=RESIZE_400x

La baza taluzului sub suportul din blocuri de piatră naturală ce sustine carapacea de stabilopozi se regăsește un suport de piatră spartă nesortată. Carapacea de protectie este formată tot din blocuri de piatră de 1-3 tone. La partea superioară lângă coronament a taluzului carapacea de protectie prezintă o densitate constantă si omogenă de blocuri de piatră. De la începutul taluzului de la cota +5,30 metri până la cota -4,45 metri stabilopozii se regasesc montati în aşa manieră încat să nu permită deplasarea si să determine stabilitatea carapacei de protectie a digului formată din blocuri de piatră.

10917936852?profile=RESIZE_400x

De la cota -4, 40 metri până la cota -4, 90 metri, în continuarea taluzului se regaseste şi suportul de piatră naturală format din blocuri de piatrăț. La baza taluzului se regasesc blocuri de piatră naturală, ce pot fi considerate baza carapacei de protecţie care se continuă cu stratul de piatră suport a carcasei de protecţie a digului. Acest segment prezintă o surpsare a coroanei taluzului la îmbinarea digului cu platforma farului verde.În faţa taluzului se regaseste o aglomerare de piatră spartă care se continuă cu un strat subţire de nisip care urmareşte profilul fudului mârii, dar adâncimea la capătul perpendicularei măsurate pentru inspectie este de -4, 90 metri. Stratul suport de piatră spartă naturală se prezintă intact atât cât se poate observa, datorită sedimentelor şi nisipării.

10917936686?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/11/albatana-spania.html

ÎȚI MULȚUMESC!    

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->