12326917665?profile=RESIZE_400x

În Masivul Dealul Mare - Hârlău și în spațiul adiacent acestuia a existat o activitate industrială a sticlei începând din anul 1768 și până la al doilea război mondial. Apariția și dezvoltarea acestei activități industriale se explică prin existența în Masivul Dealul Mare-Hârlău a unor orizonturi de nisipuri sarmațiene, cu un conținut de cuarț de 55-62%, dar și a lemnului necesar în procesul tehnologic. Cu timpul s-a recurs la nisip cuarțos de calitate mai bună, adică mai bogat în cuarț, adus din nordul Bucovinei sau Galiția (azi în Ucraina). În zona au existat pentru perioade diferite de timp mai multe fabrici de geamuri:

  • 1768 – fabrica evreului Marcu Jidov (Marcovici Herțel), pe moșia Vitijeni, aparținând familiei Cantacuzino, cu trei meșteri și 60 de lucrători. Astăzi, amintirea acestei manufacturi mai dăinuie prin denumirea satului Sticlăria (comuna Scobinți; adică la sud- vest de Hârlău).
  • 1772 – fabrica evreului Berman Iuster, denumită mai târziu Coroana, cunoscută în presa vremii ca și Fabrica de sticlă de la Maxut, situată în partea de vest a satului Pârcovaci, azi sat aparșținător al orașului Hârlău.
  • Fabrica de sticlă din pădurea Dealu Roșu, 2 km spre vest de Masa Tâlharului (azi comuna Frumușica, județul Botoșani).
  • 1895 – Fabrica de sticlă din târgușorul Lespezi, situat pe rama vestică a Masivului Dealul Mare- Hârlău, în Valea Siretului, având două cuptoare cu 14 oale și 200 lucrători
  • Fabrica de geamuri și sticlă ce face obiectul prezentării de aici a funcționat între 1924-1940 la Hârlău, la est de gara orașului, ea folosind nisip cuarțos adus din Bucovina și Polonia (astăzi Ucraina). Inițial fabrica s-a numit ”Vitria Română” și proprietarul ei se numea I. M. Barash, ulterior fabrica numindu-se ”Geamul Moldovei”, Fabrica avea o forță motrice de 92 CP și 212 angajați străini dar și localnici), cu o colonie de muncitori din Boemia. Această fabrică a fost devastată în timpul luptelor din anul 1944, unele clădiri fiind înglobate în fostul centru de prelucrare de legume și fructe, astăzi desființat. Și astăzi mai dăinuie și poate fi văzut vechiul coș al Fabricii de sticlă ”Geamul Moldovei” din Hârlău.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/09/info-numis-mondo-63.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->