12163688283?profile=RESIZE_400x

Cu litere mari și groase site-ul Alba 2.ro titrează: Gara din Vințu de Jos, județul Alba este o ruină care ”funcționează normal”. CFR Călători își primește clienții care sunt obligați să treacă prin Vințu de Jos, într-o ruină. Geamuri sparte, mizerie, tencuială căzută, pereți murdari și un miros stătut, apăsător, sunt parte a ”ofertei” pentru călători. Gara din Vințu de Jos, altădată un important punct de transfer feroviar, zace astăzi într-o mizerie cruntă. Un paradox: deși este o ruină și pare părăsită de mulți ani, gara ”funcționează normal”.

12163688479?profile=RESIZE_400x

Altădată plină de oameni, de la primele ore ale dimineții până târziu în noapte, gara din Vințu de Jos este astăzi o carcasă goală și scorojită. Un coșmar pentru oricine ar trebui să aștepte câteva ore aici o ”legătură”. Sala de așteptare pare un refugiu pentru persoane fără adăpost. Așa miroase și așa arată. Ar fi greu pentru cineva să stea înăuntru mai mult de 30 de secunde. Nici încăperea principală nu arată mai bine. Cele două case de bilete par la prima vedere nefolosite, deși la ”Casa 1” se mișcă cineva după o perdeluță. Ușile nu se închid, iar oamenii care au trecut pe aici au scrijelit pereții cu tot felul de mesaje. Unii au avut și umor: ”Tanti care vindeți bilete, avem nevoie de bilete!!! Contactați-ne la nr. de telefon…” a scris cineva. Altcineva, poate chiar un angajat al gării, a scris cu un marker negru pe ușă, un îndemn, de fapt o misiune imposibilă: ”Vă rugăm închideți ușa!” Puțin mai jos, sub incripție, e o gaură mare în ușă, motiv pentru care mesajul pare superfluu. Din vechiul birt denumit șugubăț ”Sunshine”, a rămas un lacăt, două geamuri sparte și un semn cu un cuțit și o furculiță, încrucișate.

12163688675?profile=RESIZE_400x

Orice călător care a trecut prin Vințu de Jos în anii 90 își amintește ”Sunshine” ca un loc în care, între două trenuri, se legau povești, se împărțeau mâncare și țigări și se consuma o cafea proastă, dar utilă. În contrast deplin cu clădirea-ruină a gării, liniile de cale ferată și peroanele sunt modernizate cu bani europeni, în cadrul unui proiect în valoare totală de peste 3,175 miliarde de lei. O spune panoul prăbușit la câțiva metri de liniile ferate. Vințu de Jos este un nod important de cale ferată. Zilnic pe aici trec aproape 50 de trenuri de călători dar și foarte multe trenuri de marfă. Clădirea gării este interesantă din punct de vedere arhitectural. Gara a fost construită în secolul al XIX-lea de către guvernul maghiar, pentru a scurta legătura dintre Sibiu și Budapesta, realizând conexiunea cu calea ferată Alba Iulia – Arad. Calea ferată Sibiu – Vințu de Jos a fost pusă în funcțiune la 25 noiembrie 1897.

12163688686?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2019/02/bommershoven-belgia.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->