Prima gară din orașul Satu Mare s-a contruit în anul 1870, dar din cauza dimensiunilor necorespunzătoare, edificiul a fost înlocuit în 1899 cu actuala clădire. Clădirea având o lungime de 120 metri păstrează caracteristicile arhitecturale ale gărilor construite în timpul monarhiei.
Clădirea cu o arhitectură extrem de modernă pentru standardele acelei vremi, urma un plan tipic edificiilor de acest gen din oraşele Transilvaniei vestice.
Gara, construită din cărămidă, caracterizată de simetrie planimetrică, poartă amprenta stilului neo-clasic. Corpurile de clădire structurate pe două niveluri, dintre care cel aflat în plan central găzduieşte intrarea principală, alternează cu porţiuni de un singur nivel. În extremele superioare ale corpurilor mai înalte sunt aplicate medalioane în relief, reprezentând figuri umane.
Ornamentele se reduc la cornişe, sub formă de arcade la nivelul ferestrelor, şi reprezentând motivul funiei sub acoperişul porţiunilor cu etaj. Gara din Satu Mare a fost construită de arhitectul maghiar Pfaff Ferenc, care a construit o sumedenie de gări în imperiul austro-ungar. Azi gara a ajuns la un nivel ridicat de degradare şi ar avea urgentă nevoie de reabilitare.
Pe lângă faptul că este învechită, are pereţii scorojiţi atât în exterior, dar mai ales în interior, cu bucăţi de tavan căzute şi alte porţiuni care stau să cadă, transformându-se într-un real pericol pentru călători. Ultimele renovări la staţia CF Satu Mare au fost efectuate în anul 1985.
Tot atunci a fost renovat exteriorul clădirii şi peroanele de pe liniile I, II şi III. Au trecut 28 de ani, timp în care nu a fost realizată nicio investiţie, chiar dacă clădirea este una de patrimoniu, iar starea de degradare este evidentă.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
https://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2018/12/bois-de-lessines-belgia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri