12294001673?profile=RESIZE_400x

Gara Sibiu este o gară de cale ferată din municipiul Sibiu, care a fost dată în folosință la data de 11 octombrie 1872. Ea se află localizată în Piața 1 Decembrie 1918, fiind cea mai importantă și cea mai veche gară din oraș. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea s-au înaintat numeroase memorii în care se cerea construirea unei căi ferate care să lege Budapesta (capitala regatului Ungarie) de sudul Transilvaniei. Printre aceste memorii sunt de menționat cele întocmite de către Camera de comerț și industrie din Brașov, de care aparținea și Sibiul (1855), dar și de către Comunitatea orașului și scaunului Sibiu (1867). Această propunere a fost dezbătută de Ministerul Comunicațiilor din Imperiul Habsburgic, încă înainte de instaurarea dualismului austro–ungar (1867). 

12294001487?profile=RESIZE_584x

În 1858 a fost construită linia ferată Szolnok-Arad. Problemele financiare au întârziat cu câțiva ani începerea construcției liniei ferate Arad-Alba Iulia, care trebuia să fie prima cale ferată spre Transilvania. Ținând cont de argumente de ordin economic și statistic, ministrul austro-ungar al comunicațiilor, contele Imre Miko, anunța în 1867 intenția de a se realiza o legătură feroviară între Sibiu și calea ferată Arad-Alba Iulia, pe ruta Copșa Mică–Sibiu. Calea ferată Arad –Alba Iulia s-a dat în exploatare abia la 22 decembrie 1868, cu o întârziere de câțiva ani, cauzată de probleme financiare. S-a trecut apoi la construirea liniei care să conecteze Copșa Mică de Sibiu, care a fost inaugurată la 11 octombrie 1872, tot atunci fiind gata și clădirea gării din Sibiu. După cum se observă din planul orașului Sibiu din anul 1875, clădirea inițială a Gării Sibiu era formată dintr-un corp dreptunghiular, având la partea centrală câte un rezalit puțin pronunțat, atât spre oraș, cât și spre linii. Odată cu extinderea căilor ferate pe teritoriul Transilvaniei și spre regatul României, fluxul de călători și de mărfuri din Gara Sibiu a crescut mult. Clădirea gării devenise neîncăpătoare, astfel că edificiul a trebuit să fie extins. În Proiectul de iluminare al gării elaborat la 13 decembrie 1898 este reprezentată o aripă laterală în extremitatea stângă a edificiului având un rezalit cu un ax spre piață și foarte puțin spre linii. În același proiect se observă că era proiectată construcția unei aripi laterale în extremitatea dreaptă având un rezalit simetric cu cel din stânga. Nu se cunoaște anul când s-a realizat aripa laterală dreaptă a clădirii, dar ea apare ca existentă în planul orașului din 1911.

12294001869?profile=RESIZE_400x

Un corp central de dimensiuni mici, care apare în proiectul sus-menționat pentru a fi realizat în fața intrării principale dinspre piață, era deja construit în anul 1905, după cum se observă dintr-o ilustrată de epocă. Clădirea gării a fost consolidată și reparată în timpul celui de-al doilea război mondila, fiind adăugat un corp cu parter în fața intrării principale dinspre piață. De o parte și de alta a rezalitului central s-a construit tot atunci câte o anexă de dimensiuni mici, având doar parter. Prin anii ‘50 ai secolului al XX-lea s-a demontat planșeul originar din interiorul corpului central, formându-se un hol amplu pe înălțimea celor două nivele. Gara Sibiu este formată dintr-o clădire dreptunghiulară cu etaj, având un corp central cu un rezalit puțin ieșit în afară, dublat ulterior de un altul numai cu parter și două aripi laterale cu rezalite mai pronunțate spre piață decât înspre linii. Holul central este foarte înalt, tavanul care delimitat parterul de etaj fiind demolat. Ținând cont de faptul că edificiul gării avea nevoie de reparații, s-a elaborat un Proiect de Modernizare a stației de călători de către arhitectul Vasile Tabacu de la Institutul de Proiectări ale CFR, proiect finalizat în anul 2008. Gara Sibiu se află localizată pe magistrala CFR 200 care asigură legătura dintre Brașov și Arad.

12294001880?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/12/roma-italia.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->