Printre puţinele clădiri istorice din centrul Buzăului care au scăpat neatinse de tăvălugul comuniştilor este Hotelul Coroana, denumire și destinație veche Proprietatea Sava Gerota. Clădirea construită la sfârşitul anilor '20, din beton mozaicat, cu armătură solidă, o noutate pentru vremea aceea, s-a încăpăţânat să reziste cutremurului din 1977 şi, imediat, tancurilor cu care autorităţile au încercat să o pună la pământ. Hotelul Coroana se află în imediata vecinătate a Palatului Comunal, clădirea emblematică a municipiului Buzău (Primăria orașului), şi lângă Tribunal, cele trei formând triunghiul celor mai importante clădiri monumentale din centrul oraşului.
A fost ridicată între anii 1926-1927, edificiul fiind inaugurat la data de 1 octombrie 1927 fiind iniţial proprietate a farmacistului Sava Gerota. Pentru construcţia hotelului, s-a utilizat o tehnică nouă la acea vreme, anume turnarea betonului mozaicat, între cofraje în interiorul cărora erau confecţionate mai întâi armături metalice foarte solide. Nu au fost folosite cărămizi decât la realizarea faţadei. Destinaţia dată de proprietarul ei a fost de hotel, parţial, şi spaţii comerciale la parter. În timp clădirea a mai găzduit: un magazin de electrocasnice, un magazin alimentar, apoi o bibliotecă. casa de cultură raională și muzeu. Deşi era o clădire nouă, autorităţile Buzăului, din 1935, au vrut să o dărâme, pentru a face loc unui palat al culturii, cu biblioteci, cu muzee. A venit însă războiul şi planurile le-au fost date peste cap.
Obsedaţi să înlocuiască edificiile care simbolizau burghezia cu construcţii noi, încăpătoare, comuniştii i-au pus gând rău clădirii din centrul Buzăului iar marele cutremur din martie 1977 a fost cel mai bun prilej să-şi ducă planul la îndeplinire. Între Palatul Comunal și Hotelul Coroana a existat o altă clădire impozantă, Teatrul Moldavia care a fost ușor afectată la cutremurul din 1977. Deși ușor afecată, clădirea a fost rasă de pe fața pământului pentru a face loc noilor bulevarde comuniste. Același destin s-a hotărât și pentru hotel. Dacă demolarea teatrului Moldavia a fost floare la ureche pentru edilii oraşului, nu de acelaşi noroc au avut parte când şi-au concentrat toate forţele pentru a răpune solida clădire a hotelului Coroana, deasupra căreia plana de mult timp decizia demolării. Au încercat să dărâme clădirea chiar cu ajutorul a trei tancuri de la armată, dar în zadar. Clădirea se menține destul de bine și poate fi admirată și azi, nu de alta dar foarte puține clădiri istorice mai are Buzăul de azi. Se pare că după 1989 clădirea a fost retrocedată urmașilor lui Sava Gerota, dar astăzi este scoasă la vânzare, mai multe afișe cu anunțul de vânzare tronând pe fațadele clădirii.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2018/07/monumentele-eroilor-buzoieni-municipiul.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri