13557329067?profile=RESIZE_400x

Hotelul Minerva, denumire alternativă Palatul Minerva este o frumoasă clădire, cu statut de monument istoric, din municipiul Craiova, situată pe Strada Mihai Kogălniceanu (fostă Unirii), la nr.1. Edificiul a fost proiectat în stil maur de arhitectul Toma Dobrescu pentru o societatea formată din italieni și a fost finalizată în anul 1902.

13557329258?profile=RESIZE_400x

În prezent clădirea este scoasă la vânzare pentru 1,9 milioane de euro. Cunoscut inițial drept „Casinoul Minerva”, edificiul a fost la început doar restaurant și hotel, adăugându-se ulterior, prin amenajări, crama și grădina de vară. Mai târziu, sub îngrijirea unor restauratori, renumita sală maură și braseria au devenit centrul de atracție al orasului, Minerva concurând și întrecând toate celelalte localuri de petrecere. Încă de la începuturi, Minerva a reunit cei mai apreciați lăutari ai vremurilor, cum ar fi Cristache Ciolacu și taraful Buică, Dinicii, Tandinii, instrumentiștii din familia Piculeata și Julea.

13557328884?profile=RESIZE_400x

Pe scena Minerva au debutat cântăreți care și-au creat un renume în viața artistică a țării, ca Madelaine și Manu Nedeianu, Iordănescu-Bruno, Ion Vasilescu, Mia Braia, Ioana Radu, Dorina Drăghici și Petre Alexandru, între alții. Minerva a fost o adevarată „citadela” de cultură, aici oamenii de artă petrecându-și timpul liber, discutând și făurind planuri. Între clienți s-au numărat Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Constantin Rauțchi, Silvia Popovici, Sanda Toma, Ioana Bulcă, Andreea Năstăsescu, Rodica Tapalagă, Ioana Măgură, Vasile Constantinescu, Vasile Nițulescu, Remus Comăneanu, Geo Barton, George Marutza, George Apostu, Ion Caraion, Haralambie Grămescu, Horia Pătrașcu, Petre Dragu, Ion Voicu și Constantin Piliuță.

13557329272?profile=RESIZE_400x

Minerva a găzduit oameni importanți ai lumii, precum generalul Charles De Gaule, comunistul chinez Ciu EnLai, împăratul Pahlavi al Iranului, președintele Gomulka al Poloniei. Grădina Minerva a găzduit primele gale de box la care au evoluat mulți campioni ai țării, între care Anton Osca, Marin Gaspar și Gheorghe Lungu.

13557329656?profile=RESIZE_400xEdificiul este o construcție monumentală realizată în stil maur, cu o bogată decorație la exterior, cu o intrare care se remarcă prin monumentalitatea ei. Salonul Maur are un luminator uriaș, având pe lateral oglinzi vieneze care scot în relief fastul și măreția concepută de architect. Consolidată și parțial renovată, clădirea necesită un proiect de renovare pentru a putea fi folosită din nou ca hotel cu facilități de restaurant, braserie și grădină de vară și pentru a redeveni punctul principal de atracție al unui oraș din viața căruia lipsește de prea multă vreme.

13557329678?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/09/arville-belgia.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->