Brateiu, mai demult Bratei (în dialecul săsesc - Pretoa, Pretai, Preta, Pretâ, în germană - Pretai, Bretai, Breitau, Pretau, în maghiară - Baráthely, Paratéj) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Sibiu, fiind situat la 5 km de Mediaș pe valea răului Târnava Mare. Localitatea Brăteiu a fost fondată de sași drept Mons Mariae (Marienberg) și amintită pentru oară într-un document din 1283, care reglementa relațiile dintre Petru, episcop al Capitlului de Alba Iulia, și preoții Capitlului de Mediaș.
Dintre atracțiile turistice ale satului amintesc:
- biserica evanghelică - Construcția bisericii evanghelice a avut loc în perioada goticului matur și are hramul Sfintei Maria Magdalena. Ea este situată în partea de nord a străzii lărgite din mijlocul satului. Corul are absidă poligonală 5/8 și o boltă stelară cu nervuri. Pe peretele nord-vestic al corului se păstrează picturi murale, datate 1481. Arcadele dintre nava principală și colateralul sudic sunt demolate, iar zidul de sud supraînălțat, astfel realizându-se o sală a bisericii. În partea de nord se păstrează arcadele cu coloane neprofilate și capiteluri tratate în mod diferit. În fața lor se ridică pilastrii ce susțin tavanul sălii. Portalul vestic cu o dublă retragere are profilatură compusă din ciubuce și profil pară, precum și o friză de capiteluri cu frunză de viță. Consolele care susțin lintoul portalului sunt decorate cu un portret de bărbat plastica arhitecturală fiind degradată. În cor se găsește o cristelniță gotică. Altarul neogotic este datat din 1904. Deasupra corului s-a ridicat un nivel fortificat, susținut de arce care leagă contraforturile înălțate până la nivelul fortificat. Turnul clopotniță a fost prevăzut cu un drum de strajă rezemat pe console de lemn, având deasupra un acoperiș piramidal. Zidul de centură, care astăzi mai are o înălțime de șase metri, este sprijinit parțial de contaforturi În sudul cetății se află turnul de poartă cu cinci niveluri și parterul acoperit de o boltă semicilindrică. Părți din incinta fortificată au fost demolate în 1906, construindu-se din materialul rezultat o sală pentru comunitate. Fortificația care înconjoară biserica datează din aproximativ aceeași perioadă ca și schimbările majore aduse bisericii. Din zidul de incintă nu se mai păstrează nici meterezele și nici drumul de strajă. Mai există însă contraforții care îl sprijină la intervale regulate.
- Monumentul Eroilor Români din Primul și al Doilea Război Mondial.
Comuna Brateiu include și satul Buzd. La recensământul din anul 2021 comuna număra 3333 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2011 – 3415 locuitori) dintre care: români -75,1%, romi – 14,58% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei sibiene Brateiu astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortododcși – 79,93%, penticostali – 7,32% și restul – nedeclarată sau altă religie.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/12/roma-italia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri