Ghimeș, în limba maghiară – Gyimes, este un sat din comuna Ghimeș - Făget din județul Bacău. Până la desființarea județelor de către regimul comunist acest sat a făcut parte din județul Ciuc. În anul 1956 a trecut la regiunea Bacău. Altitudinea medie a satului este de 732 metri și numără în jur de 1250 locuitori.
Ghimeș-Făget, în limba maghiară – Gyimesbükk, este o comună din județul Bacău compus din satele: Bolovăniș, Făget (reședința), Făgetu de Sus, Ghimeș, Răchitiș și Tărhăuși. Ghimeș-Făget este singura comună din județ aflată în totalitate pe teritoriul regiunii istorice Transilvania.
Comuna se află în colțul nord-vestic al județului, la limita cu județele Harghita și Neamț, în zona pasului Ghimeș din Munții Ciuc, pe valea Trotușului. Este traversată de șoseaua națională DN12A care leagă Oneștiul de Miercurea Ciuc. Prin comună trece și calea ferată Adjud - Comânești - Șiculeni, pe care este deservită de stația Ghimeș și de halta de călători Bolovăniș.
La recensământul din anul 2011 comuna număra 5094 locuitori, în scădere față de ecensământul anterior (anul 2002 – 5340 locuitori), dintre care: români – 44,79%, maghiari – 50,6%, romi – 1,98% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei Ghimeș-Făget astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 38,94%, romano catolici – 58,99% și restul – nedeclarată sau altă religie.
Nominalizez mai jos câteva atracții turistice ale comunei Ghimeș- Făget: Cetatea Rakoczy (datată 1780), Monumentul istoric vechiul hotar, Biserica romano-catolică "Kontomac", Clădirea Gării CFR Ghimeş și Muzeul satului din gospodăria Antal Maria, satul Ghimeş.
Situata in muntii Ciucului, Valea Ghimeșului este plina de pensiuni ca pe vremea bunicilor, neatinse de viata moderna. Fara internet si telefonie mobila, turistii sunt invitati sa patineze pe lacul inghetat, sa doarma pe saltele din paie si sa faca baie in ciubere de lemn umplute cu apa sulfuroasa. Catunele ascunse pe valea Ghimesului, intre Harghita si Bacau, au fost ridicate de haiduci acum doua secole, dar pastreaza si astazi o atmosfera misterioasa.
Toate camerele arata ca acum sute de ani, pana si paturile au saltele de paie, acoperite cu blana de oaie, iar lenjeria este umpluta cu puf de gasca ca pe vremuri. Pentru a dormi intr-o astfel de casuta trebuie sa platiti in jur de 20 de euro, dar pretul este negociabil. Atentie insa trebuie sa renuntati la toata recuzita vietii moderne. Carnea servita turistilor provine din ferma proprie, iar faina pentru painea traditionala cu cartofi, este macinata in moara proprie, veche de 150 de ani. In zona exista si o partie care este deschisa toata iarna.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2016/11/noschenrode-germania.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri