Lerești este comună din județul Argeș care include și satele Pojorâta și Voinești. Comuna se află la marginea nordică a județului, la limita cu județul Brașov în Munții Iezer-Păpușa. Comuna este deservită de șoseaua județeană DJ734, care o leagă spre sud de municipiul Câmpulung. La recensământul din anul 2011 comuna număra 4632 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002), dintre care: români – 88,44%, romi – 6,54% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei Lerești astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 93,41%, evanghelici -2,78%, creștini după evanghelie – 1,27% și restul – nedeclarată sau altă religie.
În comuna Lerești se află situl arheologic de interes național al castrului roman din punctul “Măilătoaia” (pe „Malul lui Cocoș”, la est de satul Voinești), unde s-au descoperit un castru de pământ și niște terme din secolul al II-lea e.n. Tot de interes național este și situl arheologic al bisericii din Lerești din secolul al XV-lea. Alte trei obiective sunt incluse în lista monumentelor istorice de interes local. Acestea sunt: Biserica „Înălțarea Domnului” (1929) și Biserica „Sfinții Îngeri” (1860), ambele din satul Lerești, și căminul cultural din satul Voinești (1927).
În câteva cărți poștale este reprezentată Vila Iulian, interesant monument de arhitectură ce a aparținut probabil vreunui boier de pe aceste meleaguri, ce a fost naționalizată în anul 1948, devenind Sanatoriu pentru personalul CFR. Ar fi interesant de știut dacă această clădire mai este astăzi în picioare și ce destinație ar putea să aibe.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/07/neustadt-baden-wurttemberg-germania.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri