10736297684?profile=RESIZE_400x

Jupiter este o localitate din județul Constanța ce face parte din municipiul Mangalia. Clasificarea ca "sat" este o greșeală deoarece stațiunea nu este o localitate permanent locuită, ci doar un cartier (stațiune balneoclimaterică) al municipiului Mangalia, deși Google ne spune că aici trăiesc permanent 11 locuitori.

10736297694?profile=RESIZE_400x

Stațiune de mici dimensiuni, în apropierea Lacului Tismana și a Pădurii Comorova, Jupiter are o plajă lungă de aproximativ 1 km care o prelungește pe cea din stațiunea Neptun. Plaja este fragmentată de numeroase golfulețe și diguri transversale care dau un aspect dantelat acestei porțiuni de litoral. Jupiter a fost deschisă la începutul anilor 1970.

10736297882?profile=RESIZE_400x

Stațiunea dispune de o bază de cazare de mare capacitate, majoritatea hotelurilor fiind de trei stele, amplasate perpendicular pe linia țărmului. Ca și variante de agrement pentru adulți, în Jupiter există posibilitatea plimbării cu scuterul de mare sau cursuri de scufundare, iar pentru copii există o zonă de agrement, amenajată pe lacurile ce leagă Jupiter de Neptun, unde aceștia se pot plimba cu hidrobiciclete în formă de lebădă. Noaptea, amatorii de distracții pot petrece într-unul dintre cele două cluburi din stațiune, Mondy și Paradiso.

10736298087?profile=RESIZE_400x

Mangalia (în turcă Mankalya) este un municipiu (din anul 1995) în județul Constanța, situat pe litoralul Mării Negre, la 40 km sud de orașul Constanța și 14 km față de granița cu Bulgaria. În structura municipiului Mangalia sunt arondate și localitățile: Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, Saturn și Venus. Localitatea este menționată sub numele de Pangalla sau Pancalia în portulanele genoveze din secolul al XIII-lea. Forma „Mangalia” apare prima dată în anul 1593. Asemănarea cu denumiri tătărești din Bugeac (Coștangalia, Șamangalia, Gioltaigalia) și prezența, de multe veacuri, a unei importante comunități de tătari în oraș, atestă originea tătărească a denumirii. Anterior secolului al XIII-lea, localitatea apare sub numele antic de Callatis (Callata în portulanele genoveze, uneori între paranteze sub Pangalla sau Pancalia). Callatis a fost o colonie a cetății grecești Heraclea Pontica (azi Ereğli în Turcia) din secolul al VI-lea î.Hr..La recensământul din anul 2011 orașul număra 36364 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002), dintre care; români – 82,4%, turci – 4,05%, tătari – 3,25% și restul – necunoscută sau altă etnie. Structura confesională aproximativă a populației orașului, astăzi se prezintă astfel: ortodocși – 81,22%, musulmani – 7,52% și restul – nedeclarată sau altă etnie. Principalele atracții turistice ale orașului sunt:

  • Moscheea Esmahan Sultan
  • Muzeul de arheologie Callatis
  • Monumnetul eroilor
  • Muzeul Marinei
  • Mormântul creștin cu psalmi
  • Herghelia Mangalia
  • Rezervația naturală Hagieni
  • Biserica Sfânta Mina
  • Peștera Movile
  • Pădurea Comorova
  • Mormântul cu papirus
  • Edificiul bizantin
  • Cetatea callatis
  • Peștera Limanu

Aici sau născut: regizorul de film Gheorghe Vitanidis (1929 – 1994) și cântăreața “Inna”, pe numele real Elena-Alexandra Apostoleanu (născută 1986)

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/04/lumea-bancnotelor-lumii-162.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->