11628661701?profile=RESIZE_400x

Timișu de Jos (în limba maghiară - Alsótömös, în limba germnaă –Untertömösch, este o localitate componentă a orașului Predeal din județul Brașov. Aici a funcționat până în anul 1948 o mănăstire a Domnișoarelor Engleze (în limba germnaă - Maria-Ward-Schwestern.

11628680690?profile=RESIZE_400x

Localitatea se află situată la o distanță de 2 km de Brașov pe DN1,la ieșiea spre București, pe Valea Timișului, având la nord-vest Masivul Postăvarul iar la sud-est Masivul Piatra Mare. Zona este considerată ca fiind o atracție turistică pentru pitorescul ei, dar și pentru că de aici se pleacă spre mai multe destinații interesante.11628701884?profile=RESIZE_400x

Cazarea este asigurată in vile, cabane și pensiuni agroturistice.

11628722455?profile=RESIZE_400x

Predeal este un oraș, cu statut de stațiune turistică, din județul Brașov, care include și localitățile: Pârâul Rece, Timișu de Sus și Timișul de Jos. Orașul este situat pe Valea Prahovei, la limita dintre provinciile istorice Muntenia și Transilvania, la altitudinea de 1059 metri. Orașul este delimitat de 3 masive montane: Postăvarul, Piatra Mare și Bucegi. Până la Unirea din 1 decembrie 1918,  Predeal a fost localitatea de frontieră a Regatului României cu Imperiul habsburgic, clădirea postului de grăniceri putând fi admirat și astăzi. Până în anul 1852, însă, punctul muntenesc de vamă între Țara Românească și Transilvania a fost la Breaza, în acel an mutându-se în comuna Predeal, impulsionând dezvoltarea turismului. Orașul este străbătut de două drumuri naționale, respectiv DN1 și dn73A.Climatul montan din zona Valea Prahovei, cu verile răcoroase și iernile friguroase, face ca stațiunea Predeal să fie de un real interes turistic în toate anotimpurile. Orașul Predeal este recomandat atât pentru recreere cât și pentru refacere din convalescență prin aerul său cu umiditate ridicată și nepoluat, dar și pentru practicarea sporturilor de iarnă precum ski, snowboard sau săniuș. Zona văii superioare a Prahovei a fost populată începând cu secolul al XVII-lea, când au început să se așeze scutelnicii de pe lângă Mănăstirea Sinaia. În anul 1950, Predealul a devenit parte a orașului regional Stalin, din regiunea Stalin, denumite începând cu 1960 orașul regional Brașov și regiunea Brașov. În 1968, a fost organizat orașul Predeal în cadrul județului Brașov. La recensământul din anul 2011 orașul număra 4755 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 5615 locuitori), dintre care: români – 90,62%, maghiari – 1,3% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului brașovean Predeal, astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 86,89%, romano catolici – 3,8% și restul – nedeclarată sau altă religie. În prezent, Predealul este cunoscut mai ales prin sporturile de iarnă, oferind posibilitatea de a schia pe 5 pârtii, datorită telescaunului și teleschiurilor de care dispune. Stațiunea Predeal este recomandată tratamentului neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slăbite, pentru recuperarea ulterioară suprasolicitărilor fizice sau intelectuale, pentru tratamentul tulburărilor endocrine și al problemelor de creștere ale copiilor. Principalii factori de cură sunt aerul curat, fără praf sau alți agenți alergici, bogat în ozon și radiații ultraviolete, atmosferă ionizată și presiunea relativ scăzută a aerului. Printre obiectivele turistice mai importante putem aminti: mânăstirea Predeal, cimitirul legionar de la Predeal (aflat în spatele Mânăstirii Predeal), vila mareșalului Antonescu (situată în zona Cioplea din Predeal), statuia eroului-poet Mihail Săuleascu (situată la intrarea în Predeal dinspre Brașov) și biserica "Sf. Împărați Constantin și Elena" (aflată în centrul orașului Predeal).

11628734684?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/09/padova-italia.html

ÎȚI MULȚUMESC!    

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->