Mai jos admiri câteva vechi cărți poștale dar și poze recente reprezentând aspecte din localitatea Vale, orașul Săliște, județul Sibiu.

11138622254?profile=RESIZE_400x

Vale, mai demult Valea sau Foltești, în limba germană – Grabendorf sau Garuendorf, în limba maghiară – Vále sau Válya, este o localitate componentă a orașului Săliște din județul Sibiu. Localitatea este situată la 2 km de reședința - oraș Săliște. Populația a fost în 2002 de 384 locuitori, din care 194 femei și 190 bărbați. Cea mai apropiată gară este halta Sibiel. Localitatea Vale este situată pe versantul nordic al piemontului Munților Cindrel și beneficiază de cel mai însorit regim termic dintre toate satele din Mărginimea Sibiului.La sfârșitul secolului al XIX-lea, locuitorii se ocupau cu oieritul, păstorind peste 100000 de oi. Astăzi, aceștia s-au orientat spre agroturism, Vale devenind o stațiune de vile de vacanță atât pentru sibieni cât și pentru străini. Biserica „Sfânta Treime” din localitatea Vale, a fost construită în anul 1763. Lăcașul de cult este monument istoric de interes județean. Inițial a fost o biserică-sală, actualul naos fiind o construcție mai recentă. A fost pictată în anul 1783 (restaurată în 1992). În exterior, pe fațada de sud a turnului, se mai păstrează o frescă semnată și datată de Popa Bucur la 1780.

11138626461?profile=RESIZE_400x

Săliște, în limba latină Magna Villa Valachicalis (marele sat al românilor), în dialectul săsesc - Selischte, în limba germană - Großdorf, Grossdorf, Langendorf, Langesdorf, în limba maghiară – Szelistye, este un oraș în județul Sibiu care include și satele: Aciliu, Amnaș, Crinț, Fântânele, Galeș, Mag, Săcel, Sibiel și Vale. A fost declarat oraș în anul 2003. La recensământul din anul 2011 orașul număra 5421 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002), dintre care: români – 88,28%, romi – 3,04% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului Săliște astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 89,28% și restul – nedeclarată sau altă religie. Câteva dintre atracțiile turistice ale comunei, altele decât cele din Sibiel sunt: Troița din Piața eroilor din Săliște, dezvelită în anul 1933, Biserica eroilor din Foltea – Săliște ridicată în anii 1922 – 1923, Muzeul parohial, Biserica “Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Grui și Biserica “Înălțarea Domnului” din Săliște.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/12/roma-italia.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->