Zam, în limba maghiară - Zám, în limba germană – Sameschdorf, este o comună din județul Hunedoara, care include și satele: Almaș-Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.
Prima atestare documentară a comunei parvine din anul 1407. Descoperirile arheologice arată că Zamul era în strânsă legatură cu castrul de la Micia. La Zam exista în timpul stăpânirii romane un important punct de vamă al plutelor care făceau transportul de sare pe râul Mureș.
La recensământul din anul 2011 comuna număra 1875 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 2148 locuitori), dintre care: români – 94,08% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei Zam, astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 90,08%, romano catolici – 1,17%, penticostali – 4,37% și restul – nedeclarată sau altă religie.
Enumăr câteva dintre atracțiile turistice ale comunei hunedorene Zam: Bisericile de lemn din satele Almaș-Săliște, Almășel, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Sălciva și Zam, Castelul Nopcsa din Zam, Peștera de la Godinești, Rezervația naturală "Calcarele de la Godinești" (6 ha) și Rezervația naturală "Pădurea Pojoga" (20 ha).
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/11/monede-dolari-canadieni-de-colectie-8.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri