Mănăstirea Ciolanu este o mănăstire de călugări creștin ortodocși localizată în imediata apropiere a Taberei de Sculptură de la Măgura, pe versantul sudic al dealului Ciolanu, către părăul Nișcov, pe raza localității Tisău.
Mănăstirea este atestată documentar pentru prima dată în secolul al XVI-lea. Mănăstirea are două biserici, situate la o distanță de 100 de metri între ele.
Biserica veche poartă hramul Sfântu Gheorghe. Biserica nouă poartă hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel și a fost construită în 1828. Ea conține icoane pictate în anul 1886 de pictorul Gheorghe Tăttărescu.
Unele surse o indică drept ctitor pe Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul, la 1590 pe baza unei inscripții din 1857. Alte surse indică pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu și Dragomir Sorescu din Vernești, la 1568, pe baza documentelor legate de biserica veche, una de dimensiuni modeste, considerată puțin probabil a fi o ctitorie domnească.
Biserica din vale (cea nouă) datează din anul 1828 clădită fiind de episcopul Chesarie al Buzăului. Mănăstirea a fost reconstruită în 1862 după ce, în 1855, a fost distrusă de un incendiu. Intrarea sobra, impozanta, casutele care formeaza incinta manastirii, biserica mare si cimitirul in miniatura dar si linistea formeaza un tot unitar.
La Manastirea Ciolanu sunt depozitate multe dintre icoanele realizate de Tattarescu, nepot al lui Nicolae Teodorescu Pitarul, cel ce a zugravit biserica mare si care a condus scoala de pictura de la Buzau, pe la jumatatea secolului al XIX-lea.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/10/bavikhove-olanda.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri