Municipiul Târgu Jiu poartă numele râului Jiu, pe care îl străbate și care în decursul timpului și-a mutat albia de la Delușorul Prejbei spre vest, formând trei terase ce constituie suprafața administrativă a localității. Vatră a unui sat dacic, înainte de cucerirea Daciei de către romani, teritoriul său era acoperit odinioară de mari suprafețe cu păduri sălbatice.
El oferea astfel, un bun adăpost locuitorilor apărându-i împotriva năvălirilor străine. Se intersectau aici importante artere de circulație care făceau legatura între Dunare, Transilvania și Banat.
În preajma sa staționau unități militare romane, încartiruite în așezări fortificate. În timpul războaielor de cucerire a Daciei, o parte din armata romană, conform mărturiilor istorice, a trecut prin localitate.
Orașul este așezat în zona geografică a Subcarpaților Getici, în Depresiunea Târgu-Jiu - Câmpu Mare, una dintre cele mai întinse depresiuni subcarpatice intracolinare, între Subcarpații Gorjului la nord și Dealul Bran, la sud, la confluența Amaradiei Pietroasei cu Jiul. Se întinde pe o lungime de 13 km de la nord la sud și 10 km de la est la vest, pe ambele maluri ale Jiului. Clima este temperat continentală de deal, cu 190 de zile fără îngheț, cu precipitații neuniform repartizate, cu vânt dominant dinspre nord, pe Valea Jiului.
Târgu Jiu este municipiul de reședință al județului Gorj, provincia istorică Oltenia, care mai include și următoarele localități: Bârsești, Drăgoieni, Iezureni, Polata, Preajba Mare, Românești, Slobozia și Ursați.
În vechime localitatea era un sat aflat pe un teritoriu cu insule și păduri, situate între cursurile Jiului, Hodinăului, Voivodiciului, Putnei și Paschiei. El oferea astfel un bun adăpost locuitorilor, pe care îi apăra împotriva năvălirilor din afară. Aici se intersectau importante drumuri comerciale care făceau legătura între Dunărea, Drobeta Turnu Severin și Transilvania.
Orașul este menționat pentru prima oară în anul 1406 sub numele de "Jiul", într-o poruncă dată mănăstirii Tismana de către domnitorul Mircea cel Bătrân. Tot în secolul al XV-lea, localitatea apare pentru prima dată în documente având calitatea de târg. Cu timpul, în izvoarele istorice apar și mențiuni ce indică o cristalizare a vieții orășenești.
Orașul pomenit ca atare, de un document din anul 1611 dat de Radu Mihnea, este atestat ca organizare municipală, având la conducerea treburilor orășenești un jude și mai mulți pârgari.
Orașul Târgu Jiu a fost prezent în diferite conflicate istorice. În prima jumătate a secolului al XIX-lea orașul este martorul unor evenimente însemnate. Astfel, la 21 ianuarie 1821 venind de la București, Tudor Vladimirescu ajunge la Târgu Jiu, unde găsește elemente favorabile marilor sale planuri, pe care le va susține câteva zile mai târziu pe Câmpia Padeș.
În anul revoluționar 1848, locuitorii orașului, în prezența reprezentanților guvernului provizoriu demonstrează împotriva Regulamentului Organic, pe care îl ard pe Dealul Prejbei.
Un episod aparte, în istoria bătăliilor de pe Jiu din toamna anului 1916, îl constituie lupta de la Podul Jiului din 14 octombrie 1916. "Aici - spune un document contemporan - bătrânii, femeile, cercetașii și copiii Gorjului au oprit năvala vrăjmașă, apărandu-și cu vitejie căminurile".
Din rândul populației gorjene s-a ridicat și tânăra eroină Ecaterina Teodoroiu, originară din Vădeni, azi cartier al orașului, care și-a dat viața pentru apărarea pământului strămoșesc în timpul luptelor de la Mărășești din 1917.
Pentru cinstirea memoriei acesteia, precum și a celorlalți eroi gorjeni în anul 1937 a fost realizat, sub conducerea lui Constantin Brâncuși, ansamblul monumental devenit celebru pe toate meridianele globului.
În anul 1992 s-a decis înființarea Universității "Constantin Brâncuși" din Târgu-Jiu cu următoarea structură:Facultatea de Inginerie și Facultatea de Științe. Astăzi, Universitatea numără 25 de programe de studii pentru ciclul de studii universitare de licență și 20 de specializări de master universitar.
Clima în oraș este temperat continentală de deal, cu 190 de zile fără îngheț, cu precipitații neuniform repartizate, cu vânt dominant dinspre nord, pe Valea Jiului.
La recensământul din anul 2011 municipiul Târgu Jiu număra 82504 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 96641 locuitori), dintre care: români - 90,68%, romi – 3,21% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a municipiului Târgu Jiu astăzi se prezintă astfel: ortodocși – 92,12% și restul – nedeclarată sau altă religie.
Orașul este organizat în 11 cartiere d elocuințe. Enumăr acum numele unor personalități care s-au născut sau au trăit în acest oraș: Constantin Brâncuși (1876 - 1957) renumit sculptor; Sergiu Nicolaescu (1930 - 2013) mare regizor și actor român; Horațiu Mălăele – actor, regizor, caricaturist și scriitor; Cătălin Măruță – prezentator de televiziune; Ecaterina Teodoroiu – sublocotenent, căzut în Bătălia de la Mărășești și Gheorghe Tătărăscu – om politic și prim ministru.
În municipiul Târgu Jiu funcționează 9 școli, 15 licee și colegii, 4 școli postliceale și 3 universități. Orașul Târgu Jiu susține financiar sportul, sprijinind următoarele echipele: CS Pandurii Târgu Jiu (fotbal), ACS Tîrgu Jiu (baschet) și CS Energia Târgu Jiu (handbal). În oraș sunt 20 de mari magazine, centre comerciale sau mall-urii care asigură cele necesare localnicilor.
Dintre atracțiile turistice ale orașului amintesc: Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Curtea lui Corneliu Brăiloiu, Biserica Sfinții Apostoli, Biserica Adormirea Maici Domnului, Biserica Sfinții Voievozi, Biserica Sfântul Nicolae și Sfântul Andrei, Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu” și Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu”.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/02/info-numis-mondo-11_24.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri