13076101285?profile=RESIZE_400x

Balș este un oraș din județul Olt care include și satele: Corbeni, Româna și Teiș. Orașul este situat în regiunea Oltenia Sudică, unde au existat din timpuri foarte vechi așezări umane, care au folosit condițiile favorabile oferite de lunca râului Olteț. Este cunoscut faptul că pe actualul teritoriu al Balșului a existat o așezare umană datată încă din primul secol al erei noastre. În ceea ce privește atestarea localității Balș au existat mai multe variante, unele hrisoave găsite, atestă faptul că localitatea a fost așezată pe lunca Oltețului înainte de anul 1450.

13076104077?profile=RESIZE_400x

Mai exact un hrisov din anul 1564 menționează existența Balșului ca așezare omenească întărind afirmațiile că pături de populație bogată de origine sârbă au pătruns în zona Balșului după căderea Smederevei, oraș cetate din apropiere de Belgrad. Odată cu începutul secolului al XIX-lea se remarcă o dezvoltare a Balșului, care până la acea dată era al doilea cel mai mare sat din județul Romanați.Localitatea așezată în apropierea celor două mari târguri, Craiova și Slatina devine un loc de popas, de schimburi de produse, în cele din urmă polarizând în jurul său toate așezările rurale situate pe valea Oltețului.

13076106867?profile=RESIZE_584x

Astfel se explică de ce într-o perioadă relativ scurtă de timp apar în localitate edificii economice, comerciale, bancare și ateliere meșteșugărești. Pe parcurs, Balșul se transformă într-un centru adminstrativ cu instituții administrativ-legislative în concordanță cu epoca respectivă, devenind plasă cu o judecătorie, o tipografie, mori, prese de ulei, fabrică de spirt, trei bănci și un atelier mecanizat ce a stat la baza înființării primei fabrici, ce va influență în mod substanțial mentalul colectiv și modul de viață al locuitorilor. La data de 22 octombrie 1921 Balșul a fost declarat oraș reședință de plasă. Începe modernizarea orașului, se refac și se pavează străzi, este construită o uzină electrică și de asemenea sunt construite în aceeași perioadă casa de cultură, cinematograful și dispensarul veterinar, ceea ce indică un nivel de trai mai ridicat pentru populație.

13076108857?profile=RESIZE_584x

În perioada comunistă, se dezvoltă activitățile industrial preexistente, apar întreprinderi de o mare valoare economică, ca I.O.B. Balș, apoi IMAIA Balș și JIUL Balș, precum și mai multe instituții cooperatiste. La recensământul din anul 2011 orașul număra 18164 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 21271 locuitori), dintre care: români – 88,12%, romi – 3,35% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului Balș astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 90,64% și restul – nedeclarată sau altă religie. Ca obiective turistice în proxima vecinătate nominalizez Mănăstirea Măinești și Baza de agrement Saru. Viața culturală a orașului este sprijinită de două case de cultură, de un cinematograf, care momentan este în renovare, de o bibliotecă orășenească, de un muzeu etnografic și de asemenea de o Casă a Tineretului. Anual, în luna iunie are loc festivalul etnofolcloric Pomul Vieții, iar toamna, este organizat Festivalul Toamnei.

13076110470?profile=RESIZE_584x

Dacă își place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/bergen-op-zoom-olanda.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->