Călimănești este un oraș din județul Vâlcea, care include satele: Căciulata, Jiblea Nouă, Jiblea Veche, Păușa și Seaca.
Orașul se află situat în partea de nord-est a județului Vâlcea la poalele masivului Cozia și a munților Căpățânii din Carpații Meridionali, pe ambele maluri ale râului Olt, la ieșirea acestuia din defileu
Orașul este situat la 20 km nord de reședința județului, Râmnicu Vâlcea și la 80 km sud de municipiul Sibiu.
Această localitate, în care Mircea cel Bătrân a ctitorit Mănăstirea Cozia, este cunoscută încă din vremea dacilor, care au descoperit efectele benefice ale apelor termale din zonă.
În anul 138 romanii cucerind Dacia ridică aici un castru de apărare în locul numit Bivolari sub poalele muntelui sfânt al dacilor, Kogaionon (muntele Cozia de astăzi), cunoscut sub numele de castrul roman Arutela, Arutela fiind denumirea romană a râului Olt.
Construcția castrului a făcut ca în jurul lui să se dezvolte o așezare rurală bine închegată și bine dezvoltată pe ambele maluri ale Oltului.
Călimăneștiul are un trecut zbuciumat, determinat de împrejurările istorice și sociale ale epocilor trecute. Satul lui Căliman, a luat ființă în jurul Mănăstirii Cozia.
Legenda spune că Mănăstirea Cozia - de care este legată nașterea satului - a fost ridicată în apropierea alteia, zidită de Negru Vodă, care se găsește la poalele muntelui Capra, ceva mai la nord de mănastirea Cozia.
Întemeierea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859,, găsește în jurul mănăstirii Cozia un mănunchi de case mici, satul Cozia, ce coborau pe poalele munților până spre apa Oltului.
"În aceste case își trăiau nevoile câțiva români care, poate făceau puntea de legătură dintre strămoșii noștri daco-romani și noi românii".
Localitatea sub denumirea de Călimănești este atestată documentar prima dată la 20 mai 1388 de către Mircea cel Bătrân"...a binevoit domnia mea să ridic din temelie o mănăstire...la locul numit Călimănești pe Olt, care a fost mai înainte satul boierului domniei mele Nan Udobă pe care cu dragoste și multă osârdie, după voia domniei mele, l-a închinat mai înainte zisei mănăstiri".
Cele mai importnate obiective turistice din oraș și împrejurimi sunt: Mănăstirea Cozia - ctitorie a marelui voievod Mircea cel Bătrân, unde se află locul de veșnică odihnă al său și al maicii Teofana, mama celui care la începutul veacului al XVII-lea a realizat prima unire a principatelor române, Mihai Viteazu
Mănăstirea Turnu - una din mânăstirile izolate din Vâlcea dar care beneficiază de un peisaj înconjurător spectaculos.
Mănăstirea Stânișoara - o mânăstire aflată la aproximativ 6 kilometri distanță de Călimănești-Căciulata undeva în masivul Cozia. Schitul Ostrov - ctitorie a lui Neagoe Basarab, considerat a fi prima mânăstire de maici din Țara Românească.
Schitul Sfântu Ioan - un locaș de cult cunoscut și sub denumirile "Biserica de sub stâncă" și "Cozia 2".Biblioteca Orășenească A.E.Baconschi - o clădire monument istoric
Cascada Lotrișor - o spectaculoasă cădere de ape aflată la numai 6 kilometri distanță de Călimănești-Căciulata. Gara - o construcție datată din anul 1899 și care a reușit să-și păstreze de-a lungul secolelor identitate arhitectonică.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/04/mauritania.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri