10651135486?profile=RESIZE_400x

Aflat in inima cartierului Iosefin, Palatul Ancora (în limba maghiară - Arany Horgony-palota, în limba germană - Das Anker Palast), din municipiul Timișoara, a fost construit intre 1901-1902 pe locul unde se afla fosta cladire a autoritatii portuare.

10651135690?profile=RESIZE_400x

Cladirea s-a numit initial Palatul Aladar Kudelich, dupa numele proprietarului, insa a ramas in memoria timisorenilor sub de numirea de Casa cu Ancora sau Palatul Ancora, datorita ornamentului in forma de ancora de pe turnul ce se reflecta in apele canalului Bega si care aminteste de traficul fluvial intens din prima jumatate a secolului trecut.

10651135297?profile=RESIZE_400x

Se spune ca imobilul a fost ridicat pe o gradina care se numea „La Ogorul Verde” (Zum Grünen Anger), iar pentru cuvantul „ogor” s-a utilizat termenul arhaic in limba germana de „Anger”, cuvant iesit in prezent din vorbirea curenta. Mult mai tarziu, in anul 1900, datorita faptului ca nimeni nu a mai stiut ce inseamna ”Anger”, pronuntat ”Anker” in Timisoara, s-a crezut ca este vorba despre cuvantul german ”Anker”, care inseamna ”ancora”. De aceea, cladirea a primit drept ”semn de casa” o ancora si un nume pe care il poarta si astazi: Palatul cu Ancora.

10651135863?profile=RESIZE_400x

Edificiul este situat pe Bulevardul General Dragalina la numerele 24, 25, 25A în cartierul Iosefin. Palatul Ancora este unul din numeroasele imobile istorice ale acestei zone și un edificiu marcante ale arhitecturii anilor 1900 din orașul Timișoara, utilizând o decorație neogotică, cu un turn inspirat din silueta turnurilor medievale gotice. Acest palat a fost construit de către Aladar Kudelich, fostul director al Băncii de Credit Ungar, filiala din zona Elisabetin, unul din cetăţenii de seamă ai Timişoarei,un consilier local, care a finalizat construcția complexului într-un timp record, de mai puțin de un an.

10651136279?profile=RESIZE_400x

Clădirea a fost construită pe locul unei case mai mici, în care funcționa un restaurant care avea ca firmă o ancoră. După construcția palatului, la parterul clădirii a continuat să funcționeze tot un restaurant, iar construcția a fost decorată cu un ornament în formă de ancoră. Ancora este montată pe turnul clădirii, îndreptată înspre canalul navigabil Bega, amintind de activitatea nautică intensă de pe Bega de la acea vreme. Paltul Ancora avea numeroase locuințe de închiriat, iar ornamentul său în formă de ancoră era produsul unei mode de la acea vreme, în care numeroase clădiri erau decorate cu semne distinctive.

10651135900?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/istoria-jocurilor-olimpice-3.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->