Palatul Astra este un edificiu din Sibiu în care şi-a avut sediul Asociațiunea Transilvană pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român. Înfiinţată ca Muzeu al Astrei (sediul), sau Casa Naţională din Sibiu, a fost în perioada în care a funcţionat asociaţia, emblema instituţiei. Astăzi, clădirea adăposteşte Biblioteca Judeţeană "Astra" din Sibiu. Clădirea a fost ridicată cu scopul de a adăposti un muzeu al românilor ardeleni, sub auspiciile asociaţiei „Astra”. Ideea înfiinţării unui muzeu s-a conturat spre sfârşitul secolului XIX-lea, iar decizia de a-l construi a fost luată la adunarea generală a asociaţiei care s-a ţinut la Mediaş în 1897.
În rezoluţia adunării se specifica care avea să fie rolul noului edificiu şi ce avea el să adăpostească:
- Un muzeu istoric al Românilor din patrie, împreunat cu colecţiuni arheologice şi numismatice şi cu o archivă pentru păstrarea documentelor de interes pentru istoria română.
- Un muzeu etnografic, întocmit cu deosebită considerare la păstrarea motivelor naţionale în port şi industria românî de casă şi la desvoltarea acestui ram al muncii naţionale.
- Biblioteca Asociaţiunii provăzută cu toate condiţiunile de desvoltare, ce se recer pentru o mare bibliotecă naţională.
- Birourile Asociaţiunii.
- sală mare, care să poată servi pentru prelegeri publice, conferinţe, reprezentaţiuni dramatice şi convorbiri sociale.
- Localităţi (localuri – n.n.) corespunzătoare pentru trebuinţele societăţilor române din Sibiu”.
Lucrările de construcţie au început în 1903 şi s-au finalizat în 1905. Palatul ASTRA a fost ridicat după planurile arhitectului Alador Baranyai, construcţia fiind încredinţată arhitectului Gustav Maetz. Mobilierul a fost furnizat de Fritz W. Elges, sculptura aparţine lui Iosif Schneider, iar pictura interioară aparţine pictorului Johann Hofrichter din Bohemia. Au costat 158426 de coroane, sumă colectată de secretarul Cornel Diaconovici din taxele membrilor, de la donatori şi printr-o loterie organizată în acest scop. Numai familia Mocioni a donat 24000 coroane. Inaugurarea Muzeului Astrei a avut loc în data de 6 august 1905 cu prilejul adunării generale. Sediul instituției este situat pe Strada George Barițiu, la nr.5.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/12/roma-italia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri