Palatul Dicasterial este o clădire masivă din Timișoara, construită între anii 1855 – 1860, ce este situată pe Strada Eugeniu Savoya, la nr. 2 . Astăzi în această clădire funcționează Judecătoria Timișoara, Tribunalul Timiș, Curtea de Apel Timișoara, Parchetele de pe lângă aceleaşi instanţe, Serviciul Teritorial al Parchetului Naţional Anticorupţie, Institutul Naţional de Expertize Criminalistice, Baroul Avocaţilor, Centrul Regional de Pregatire al Institutului Naţional al Magistraturii şi Centrul de Pregătire pentru Grefieri.
Edificiul a fost proiectat ca sediu al administrației imperiale austriece a Banatului. Construcție monumentală, ridicată pe o suprafață ce se întinde de-a lungul a trei străzi, edificiul a fost mult timp cea mai mare construcție din Timișoara, fiind ridicată în stilul renașterii italiene, imitând Palatul Medici din Florența. Fațadele sunt structurate în registre orizontale, ritmate doar prin șirul ferestrelor. Ornamentele de la ferestre se reduc la colonetele ce flanchează ferestrele de la primul etaj.
Imobilul intervine în peisajul urban printr-o modificare de proporții a ambientului. Impunându-se prin dimensiuni, singularitate și semnificație, palatul exprimă pronunțat funcția de reprezentare care i-a fost atribuită. Clădirea de 23500 metri pătraţi și 453 de încăperi ocupă astăzi patru străzi, fiind mult timp considerată cea mai mare din Timişoara. Palatul Dicasterial îşi păstrează, cel puţin la nivel exterior farmecul de acum 150 de ani. Faţadele au rămas neschimbate dar interiorul a fost supus în repetate rânduri reparaţiilor.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/istoria-jocurilor-olimpice-3.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri