Palatul Löffler din municipiul Timișoara este o veche și frumoasă clădire a orașului situată în centrul orașului (Piata Victoriei, nr.1, între Operă și Castelul Huniazilor). Ea a fost construită între anii 1912-1913 în stil eclectic, cu elemente baroce și Jugendstil ale secesiunii vieneze, de către firma Jakab Loffler & fii, după planurile lui Henrik Telkeș, ca sediu de firma si casa pentru el si cei trei fii ai sai. Bătrânul Loffler a avut trei fii (unul arhitect și ceilalți doi comercianți de cereale).
Familia Loffler a decis să cumpere un teren eliberat în urma demolării Cetății Timișoara și parcelat în vederea vânzării. S-au cumpărat două parcele egale în suprafață totală de 448 stânjeni pătrați la prețurile de 370 coroane/stânjen pătrat (o parcelă) și 440 coroane/stânjen pătrat (cealaltă parcelă).
La achiziționarea terenului de construcție, familiei Löffler le-a fost impus de administrația locală să respecte anumite condiții, cum ar fi durata de construcție de mai puțin de un an, iar designul arhitectural, în special fațadele, trebuia aprobat de arhitectul șef al orașului, Laszlo Szekely. În plus, partea din spate a clădirii trebuia să fie separată și dezvoltată în mod corespunzător față de Castelul Huniade, situat în spatele acesteia.
La scurt timp, Palatul Löffler se modernizează cu trei ascensoare pentru obiecte grele sau bagaje și trei ascensoare de persoane, iar chiria crește semnificativ. Clădirea a fost bogat decorată, inclusiv cu două grupuri de statui.Probabil că autorul statuilor a fost sculptorul Géza Rubletzky”, explică specialiștii Muzeului Național al Banatului din Timișoara.
Este o constructie cu 4 nivele, iar fatadele de capat sunt cele mai frumoase.In partea superioara, sub niste ferestre ovale, se remarca doua grupuri statuare. Imediat sub ele, pe doua nivele, sunt balcoane mari. Fațadele sunt decorate în mod elaborat pe toată lungimea clădirii, cu erkeruri, balcoane și ornamente bogate în figuri sculptate.
Edificiul a fost proiectat cu trei scări, câte una pentru fiecare din fiii lui Jakab Löffler, şi avea trei etaje, 46 de apartamente şi 142 de camere. Apartamentele au fost destinate închirierii şi au devenit, în scurt timp, foarte căutate, dată fiind poziţia excelentă a imobilului. La parter s-a deschis o cafenea şi, în scurt timp, au fost închiriate numeroase spaţii comerciale sau de producţie.
În 1948 imobilul a fost naţionalizat, iar ultimul fiu al lui Löffler a murit într-o mansardă prăpădită aflată la scara din mijloc, unde fusese surghiunit de noua putere comunistă. De-a lungul anilor, etajele superioare au fost transformate în birouri, iar la parter s-au deschis diverse magazine. În clădire își aveau sediul societatea de asigurări Euler Hermes împreună cu Banca de schimb Hermes, Banca de Credit Hipotecar, Direcția Generală a Companiei Feroviare Române și filiala românească a Institutului Francez de Studii Avansate. Aici funcționa și Cafeneaua Bulevard.
O parte din fațada orientată spre Piața Victoriei păstrează și în prezent (2023) urme de gloanțe din perioada revoluției. La parterul clădirii se află în prezent, printre alte magazine, și un restaurant de timp fast-food al lanțului Mc Donald’s. Această clădire este o atracție pentru turiști datorită arhitecturii, dar și datorită autenticității sale. Palatul este unul dintre locurile din centrul Timișoarei care atrage turiștii datorită frumuseții și istoriei sale interesante.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/istoria-jocurilor-olimpice-3.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri
Povestea Palatului Löffler, construit între 1912-1913. Aparține curentului Secession, iar arhitectul clădirii a fost chiar unul dintre cei trei fii ai familiei Löffler, Leopold.
Primăria avea o condiție foarte strictă: clădirea trebuia ridicată într-un an de zile, cu întreg frontul principal terminat, urmând întocmai planul urbanistic general care prevedea construcția unor clădiri mari, în stilul modern al anilor 1900. Terenul rămas liber trebuia obligatoriu îngrădit.
Apartamentele cele mai dorite din oraș
Camerele erau înalte, iar parterul clădirii era destinat spațiilor comerciale, unde se găsea și o cafenea. Apartamentele s-au închiriat foarte repede. La scurt timp, Palatul Löffler se modernizează cu trei ascensoare pentru obiecte grele sau bagaje și trei ascensoare de persoane, iar chiria crește semnificativ.
Chiar astăzi am revenit din Timișoara (actualmente locuiesc la Reșița) și am văzut că i se reface fațada clădirii prezentate de dumneavoastră, domnule Victor.
Completari binevenite!