10309019499?profile=RESIZE_400x

Parcul “Grădina Romei”, în limba maghiară “Kosuth Kert” din municipiul Satu Mare, este cel mai cunoscut parc al orașlui, dar nu și primul, aflat în vecinătatea gării. Terenul de sub actualul parc Grădina Romei a fost donat de Consiliul Orășenesc în anul 1846 către Asociația Practicanților de Tir, acest sport fiind unul extrem de popular la acele vremuri.

10309024870?profile=RESIZE_400x

Pe lângă amenajările realizate pentru tragerea cu arcul, în Grădina Romei erau spații amenajate și pentru baluri, serbări și diferite întreceri sportive. Acesta a fost și momentul în care în Grădina Romei s-a construit baia cu abur, mai apoi baia comunală. Clădirea băii comunale a făcut parte din amenajarea originară a grădinii, fiind construită în perioada 1900‐ 1901. Nu se cunoaşte cine a fost arhitectul clădirii, existând însă date despre constructorul ei, Miklós Hirsch, căruia oraşul i‐a încredințat construirea băii comunale în anul 1900.

10309030471?profile=RESIZE_400x

Aceasta a  functionat până in anul 1933. Astăzi clădirea a fost reabilitată și este cunoscută sub numele “Casa Verde”. În acea vreme mai exista și un chios, un restaurant și tot atunci a fost amenajat și un lac, într-o zonă mai mlăștinoasă, iar pentru a fi în rândul celorlalte orașe din țară, în mijlocul lacului s-a amenajat și o fântână arteziană. Odată cu pierderea din importanță a tirului, undeva în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Grădina a trebuit regândită, pentru a fi din nou atrăgătoare pentru sătmăreni, astfel că acolo s-au construit două terenuri de tenis. Acest lucru a stârnit interesul sătmărenilor de atunci pentru a frecventa Grădina, dar pentru că tenisul era sportul oamenilor bogați,  s-a produs o segregare în rândul celor care frecventau parcul. Cei care proveneau din rândul muncitorilor și nu a bogaților erau adesea priviți urât și cu dispreț, afirmă ziarele acelor vremuri.

10309036467?profile=RESIZE_400x

Amenajarea Grădinii Romei în forma pe care o cunoaștem astăzi a început în anul 1896, atunci când Consiliul Orășenesc a alocat suma de 40000 de forinți pentru acest lucru, însărcinat cu reamanajarea spațiului fiind grădinarul Johann Hein, de numele căruia se leagă peisagistica pentru aproximativ 300 de parcuri. Costurile de  amenajare a grădinii au fost mult depățite, fiind nevoie de patru ori mai mulți bani pentru a se ajunge la forma de acum a grădinii.

10309040659?profile=RESIZE_400x

Amenajarea grădinii a durat mai bine de cinci ani. Nu este deloc de mirare dacă ne gândim la faptul că grădina reprezenta cel mai întins teren neclădit al oraşului ce se întindea pe o suprafaţă de 22 de iugăre (1 iugăr – 0,58 hectare). Odată finalizată, Grădina Romei a fost un spațiu deschis tuturor păturilor sociale, indiferent de nivelul social, ceea ce pentru acele vremuri încă nu era o obișnuință în rândul populației din orașele limitrofe.

10309046266?profile=RESIZE_400x

Grădina era în principal, pe lângă un spațiu de promenadă, locul unde se organizau cele mai importante petreceri și baluri, presa vremii menționând ca deosebită chermeza societății pompierilor, din 1902, pentru care s-au adus focuri de artifici direct de la Constantinopol. Frumusețea din acele timpuri a grădinii avea să se piardă odată cu primul război mondial, când lipsa investițiilor continue în spațiul verde dar și bombardamentele aveau să strice farmecul locului, lucru ce a continua și în al doilea Război Mondial. Din 1920 parcul a căpătat denumirea de Grădina Romei.

10309051285?profile=RESIZE_400x

După  al doilea război mondial, parcul s-a numit Grădina Populară, iar din 1976 - Parcul Pionierilor, fiind locul desfăşurării chermezelor populare organizate cu ocazia sarbatorilor comuniste. După  construirea Casei Pionierilor în anul 1961, parcul s‐a transformat într‐un mare teren de joacă  şi de agrement pentru copii : trenuleț, pistă  pentru învățarea regulilor de circulație,  lac de agrement, scenă pentru spectacole, etc. În 1989 denumirea se schimbă din nou, în Grădina Romei, respectiv Kossuth Kert, așa cum este cunoscut și astăzi. În toamna anului 2009 Primăria municipiului Satu Mare demarează, cu finanțare din fondul național de mediu, reabilitarea lacului din parc.

10309055700?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/04/monede-euro-de-colectie-belgia-13.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->