Clădirea Prefecturii din municipiul Lugoj, județul Timiș, este o impozantă clădire a orașului care în perioada interbelică a servit ca instituție administrativă de prim rang. Edificiul face parte din ansamblul declarat monument istoric Piaţa „I. C. Drăgan”. După patru anunțuri și o licitatie, clădirea a fost achiziționată de firma italiană SC "Bedi Agri" SRL, cu peste un milion de euro, cu intenția de a se amenaja ca și mall, iar la mansardă să se amenajeze apartamente de tip duplex, care vor fi inchiriate de catre viitorul proprietar italian al centrului comercial.
După o renovare de doi ani italienii de la Bedi Agri SRL şi-au anunţat intenţia de vânzare a imobilului contra sumei de trei milioane de euro. Având în vedere trecutul istoric al imobilului, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş şi Primăria Lugoj au prioritate dacă doresc să-l achiziţioneze. Direcţia de Cultură a anunţat deja că nu îşi exercită dreptul de preempţiune şi că transferă acest drept, conform legii, Primăriei Lugoj.
Edificiul, care are si un teren de peste 2,5 hectare, a fost construit cu scop administrativ in cea de-a doua parte a veacului al XVIII-lea in timpul ocupatiei habsburgice pentru comitatul Severinului, dar a ars intr-un incendiu devastator care a avut loc la mijlocul secolului al XIX-lea. Reconstructia cladirii cu parter si trei etaje a avut loc intre anii 1856-1859, dupa un stil comun burgurilor austriece din perioada dublei monarhii. Clădirea a fost inaugurată in anul 1859, devenind sediul administrativ al Districutului Lugoj aflat in cadrul entitatii adminsitrative Voivodina Sarbeasca si Banatul Timisan.
In anul 1860 cladirea a devenit sediul Comitatului Caras condus de Emanoil Gojdu începând cu 31 ianuarie 1861. Comitatul Caras din anul 1860 era format din districtele: Lugoj, Faget, Bocsa, Bega si Oravita. În 9 decembrie 1880 cladirea a devenit sediul Comitatului Caras-Severin avandul comite suprem pe Karoly Tabajdy. Comitatul Caras si Severin s-a format prin unirea comitatelor Caras si Severin si astfel Lugojul avea sa devina resedinta cele mai mari regiuni din istoria sa adminsitrativa ce se intinde de la raul Mures pana la Dunare.
Comitatul Caras -Severin din anul 1880 cu resedinta la Lugoj avea in administrare districtele: Lugoj, Mures, Faget, Bega, Timis, Caransebes și Teregova. În anul 1926 cladirea a devenit sediul judetului Severin prin impartirea regiunii administrative Caras -Severin in doua unitati adminitrative; judetul Caras cu resedinta la Oravita și judetul Severin cu resedinta la Lugoj, care a existat până în anul 1950. Judetul Severin cu resedinta la Lugoj era format din subdiviziunile administrative: Lugoj, Caransebes Birchis, Faget, Orsova, Teregova, Balint si Sacul.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/istoria-jocurilor-olimpice-3.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri