Primăria municipiului Tărgu Mureș, denumire și destinație actuală - Palatul Administrativ sau Prefectura județului Mureș, este un edificiu construit între anii 1905 – 1907 din din inițiativa primarului Gyorgy Bernady, drept sediu pentru primăria orașului. Edificiul, având statut de monument istoric este situat în Piața Victoriei, la nr.2, (fostă Matyas kiraly).
A fost prima clădire menită să ofere la începutul secolului al XX-lea un aspect nou centrului orașului, caracterisic fiindu-i stilul secession. Primarul Bernady iși făcuse cunoscută intenția de a construi o clădire nouă pentru Primărie încă din anul 1903. Însă în urma unor dezbateri prelungite, proiectul a fost aprobat de abia la data de 16 mai 1905 când a fost anunțat concursul pentru proiectele de arhitectură. Caietul de sarcini număra cerințe specifice pentru un edificiu public.
Se dorea o clădire impunătoare, modernă, dar totuși sobră, potrivită funcției de reprezentare pe care trebuia să o indeplinească. Terenul trebuia folosit căt mai eficient posibil, iar costurile de construcție să se încadreze în anumite limite. La data de 25 mai 1905 au fost analizate cele 14 proiecte primite, dintre care Primăria a decis să cumpere cinci.
Câștigători au fost declarați arhitecții Marcell Komor și Dezso Jakab, dar comisia le-a cerut să folosească și părți din celelalte patru proiecte cumpărate. Antrepriza a fost asigurată de inginerul Lajos Csiszar. Contractul a fost în valoare de 437000 de coroane, însă la încheierea plăților, în 1908, costurile ajunseseră la 700000 de coroane aur. Piatra de temelie a fost pusă in vara anului 1906, in partea de sud a clădirii. Alături a fost pus căte un exemplar de aur din fiecare monedă de aur in circulaţie in acea perioadă.
Linia şi suprafaţa faţadelor sunt antrenate de mişcare, urmănd ritmul liniilor curbe, fluide şi rafinate ale Secessionului ungar. Clădirea are un plan dreptunghiular, compus din patru corpuri dispuse in jurul unei curţi interioare. Cele dinspre est şi vest au trei etaje, iar cele dinspre nord şi sud doar două. Arhitecţii si-au concentrat atenţia lor asupra faţadei de est, asimetrică, datorită turnului cu orologiu. Celelalte trei faţade sunt tratate unitar. Impărţite in registre inegale, faţadele sunt incadrate in chenare arcuite in jurul ferestrelor.
Masivitatea bosajelor rustice din piatră ale parterului şi cărămida aparentă a etajului I contrastează la etajul III şi cornişă cu vivacitatea ceramicii florale smălţuite, colorată in verde, roşu, alb, galben şi albastru. Faţada principală, dinspre est, are corpul central decroşat şi bine articulat, fiind subliniat de un portic robust cu o largă terasă deasupra.
Cele trei intrări principale sunt simplu tratate, insă evidenţiate prin ancadramente robuste şi printr-un joc al pietrei şi al cărămizii aparente. Cinci ferestre imense cu vitralii ale Sălii de Consiliu accentuează intrarea principală. Celelalte goluri ale faţadelor sunt tratate diferit, avănd forme distincte, fiind in plin cintru la etajul I şi III şi dreptunghiulare la parter şi etajul II.
Acoperişul este astăzi doar parţial din majolică Zsolnay verde, cărămiziu şi albă, aranjată in motive geometrice. Palatul se remarcă și prin turnul înalt de 60 metri, construit inițial drept foișor de foc al orașului. Arhitectura holului cu plafonul boltit în neogotic și sprijinit pe coloane din marmură sculptate, cu vitralii în culori pastelate, e asemănătoare celei a Sălii cavalerilor din Castelul de la Hunedoara. În turnul palatului există un orologiu care are cadrane pe toate cele patru laturi ale turnului, iar bătăile de clopot ale acestuia pot fi auzite din sfert în sfert de oră. Situat pe latura de nord-est, transformă complet percepţia vizuală a clădirii, conferindu-i originalitate. De formă pătrată, turnul are loggia ieşită pe console.
Orologiul are cadrane pe toate cele patru laturi ale turnului. In turn se intră printr-o uşă bogat lucrată şi se urcă 202 trepte pentru a avea o panoramă a intregului oraş. Detaliu cu elemente decorative policrome, florale, de inspiraţie populară din majolică Zsolnay, ţigle de coamă Zsolnay verzi, cornişa şi ancadramentul unei ferestre, din ceramică verde, roşu, alb, galben şi albastru.
In vitraliul principal al casei scărilor este infăţişat noul Palat Administrativ, iar in două casete alăturate sunt reprezentate clădirile ce au fost dărămate pentru a-i face loc, consemnănd astfel o parte din oraş care dispărea. Din anul 1962 până în prezent clădirea este sediul administrativ al Consiliului Județean Mureș și al Prefecturii Mureș (până în anul 1989 - Comitetul județean al PCR).
Dacă îți place subiectul te invit să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/buk-polonia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri