Sanatoriul Geoagiu din județul Hunedoara, este o unitate medicală specializată în tratamentul și recuperarea pacienților care suferă de diverse afecțiuni medicale situată la altitudinea de 280 metri într-un climat favorabil pentru recuperare, pe Strada Sanatoriului, la nr 8. El a fost construit de către Uzinele de Fier Hunedoara în perioada 1905 - 1908, sub coordonarea arhitectului austriac Zigler, la 20 de kilometri de municipiul Orăștie și 5 kilometri de orașul Geoagiu. De-a lungul timpului, sanatoriul a suferit multe modificări.
Judetul Hunedoara, altadata puternic industrializat, cu multe unitati miniere, in prezent cu o rata ridicata a somajului si cu un standard economico-social scazut, prezinta o morbiditate prin afectiuni ale aparatului respirator peste media pe tara. Sanatoriul isi desfasoara activitatea pe baza autonomiei financiare, realizeaza ritmic si in volum complet venituri proprii din serviciile medicale furnizate si contractate in regim public cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Hunedoara.
Inițial s-au cumpărat 45 de case din pădurea contelui Kun Kocsárd, într-un loc ferit de vânt, pe un deal împădurit cu vedere la valea Mureșului, făcându-se astfel loc sanatoriului, la care se ajunge printr-un frumos drum în serpentine lung de șase kilometri din localitatea Geoagiu.
Clădirea principală a sanatoriului a fost construită într-un sistem de parter și pavilion. Cele trei pavilioane sunt conectate prin coridoare închise, iar toate cele trei clădiri sunt completate de o sală comună de așteptare deschisă pe partea de sud.
Medicul șef locuia într-o clădire complet separată, vizavi de secția de internare, în timp ce camerele medicului asistent și ale asistentelor de Cruce Roșie erau situate între camerele bolnavilor.Gătitul și încălzirea clădirii principale se făcea cu abur, în timp ce iluminatul și transmisia aburului erau asigurate de mașini electrice acționate de motoare pe benzină.
Sanatoriul era aprovizionat cu alimente de către școala agricolă de stat Székely din Geoagiu, de unde alimentele erau livrate cu camioane frigorifice cu gheață. Inaugurarea sanatoriului a avut loc în data de 24 mai 1908. La acest eveniment au participat: secretarul de stat Sándor Popovics în numele ministrului Finanțelor, elegați ai fabricilor de stat, specialiști de seamă ai mișcării antituberculoase si alte personalități din județ si împrejurimi. Sursa acestor informații este Ziarul de duminică, nr. 22 din 31 mai 2008, articol scris de Szieberth Imre.
În prezent unitatea medicală (hotelieră) a sanatoriului este compusă dintr-un număr de 250 de paturi contractate pe cele două secții. Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu face parte din categoria spitalelor judetene, pentru bolnavi cu afectiuni cronice, care trateaza bolnavii de afectiuni respiratorii si tuberculoza din judetul Hunedoara si din alte 20 de judete ale tarii.
Astăzi sanatoriul se întinde pe: 4535 metri pătrați-suprafață construită, 8166 metri pătrați – suprafață ocupată și 51700 metri pătrați –suprafață totală cu parcuri și grădini. În sanatoriu sunt tratati anual 2600 bolnavi cronici cu afectiuni pulmonare: tuberculoza, BPOC, supuratii pulmonare secundare, pneumonii cornice trenante, etc.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/11/monede-dolari-canadieni-de-colectie-8.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri