12703632270?profile=RESIZE_400x

Școala civilă regală de băieți din municipiul Târgu Mureș a fost înființată în 1872, iar arhitectul desemnat pentru realizarea proiectului a fost Baumgarten Sándor (1864-1928). La sfârșitul secolului XIX s-a accepat colaborarea cu arhitectul Ödön Lechner, care a impus adoptarea stilului Lechner în realizarea construcției. La 25 februarie 1905, Baumgarten Sándor întocmește o primă documentație în vederea construirii acestei școli, pe amplasamentul actualului Colegiu “Al. Papiu Ilarian”, însă cu menţinerea vechii trame a străzii Calvaria (Kálvária utca). Planul consta într-o clădire de forma literei  U cu braţele laterale evazate în unghi de circa 40°. Clădirea era prevăzută cu demisol, parter și etaj, pe axa principală fiind amplasată intrarea principală. Cele două aripi laterale aveau fațada spre strada Bernády György  și Al. Papiu Ilarian. Probabil, ca planimetrie, amplasamentul a fost considerat necorespunzător, asigurându-se altul, cel actual, aflat în vecinătatea cetății medievale, și la intersectia cu strada Nicolae Iorga, la acea dată constituind o piațetă neconstruită.

12703633454?profile=RESIZE_400x

Pe acest nou amplasament, începând cu data de 15 iunie 1905 arhitectul elaborează o nouă variantă de proiect, care la 20 septembrie 1905 și este aprobată de Consiliul orașului. Realizarea clădirii a fost încredințată constructorilor Bustya Lajos și Veress László, pentru suma totală de 130671,60 coroane, din care clădirea - 128208,05 coroane, împrejmuirea - 1663,55 coroane și fântâna - 800 coroane. La data de 11 septembrie 1905 sunt elaborate și planurile definitive de execuție. Probabil pe considerente de ordin estetic, Radó Sándor (1880-1960), inginer și arhitect șef al orașului, întocmește o nouă variantă de tratare a fațadei principale, care s-a și realizat, ea fiind vizată la 6 martie 1906 de arhitectul Flesch Adolf, la acea dată șeful Serviciului Tehnic, păstrându-se forma inițial proiectată. Finalizarea construcție a avut loc în anul 1906 conforma plăcilor comemorative montate în holul principal și pe fațadă.

12703633300?profile=RESIZE_400x

Programul arhitectural aplicat a fost unul foarte modern, introdus la acea vreme în spațiul transilvănean. Așa numitul ”plan academic” relua, prin intermediul arhitecților maghiari, modele apărute în Germania la mijlocul secolului XIX. Latura principală a clădirii, formată din 12 axe, are rolul de primire și cuprinde intrarea, marcată prin rezalit ce cuprinde cele 2 axe centrale. Nivelul parterului cuprinde accesul principal, holul, cameră de primire, spațiile corpului didactic și săli de clasă. La etaj sunt dispuse sălile de clasă speciale. Latura lungă , formată din 13 axe, este împărțită în două registre printr-o ușoară frântură, în ritmul 8-5 axe, marcând diferențele de funcțiune: sălile de clasă și grupările funcționale dedicate sportului. Demisolul era locul funcțiunilor utilitare: centrală termică, pivnițe de depozitare și spații de serviciu. Unitatea funcțională de bază era formată din cele șapte săli de clasă obișnuite, distribuite la parter și etaj, dar și săli pentru clasele speciale (fizică, chimie, șttințele naturii etc). Capătul aripii de clădire de pe strada Nicolae Iorga, era dedicat unității funcționale pentru sport, ce consta din sala de gimnastică, vestiare și grupuri sanitare și un depozit pentru echipamente. Existența sălii de sport, ca parte înglobată în schema școlii reprezenta o noutate și marca modernizarea evidentă a sistemului de învățământ din acea perioadă. Aceasta este transformată în prezent în bibliotecă. Principalul spațiu de primire este vestibulul de acces, care găzduiește scara de acces în clădire. Scara principală este situată pe latura scurtă, simetric fața de accesul principal, cuprinzând cele 2 axe centrale ale brațului scurt de clădire.

12703633496?profile=RESIZE_400x

Din punct de vedere stilistic, clădirea Școlii civile de băieți, este o construcție Art Nouveau , însă cu decorații modeste. Ordinea funcțională, compoziția, simetria și proporția sunt vizibile atât în plan cât și pe fațade. Avand 12 axe, fațada principală formează un câmp uniform, la care doar intrarea formează un ușor rezalit, format din pilaștrii decorați, ce flanchează portalul în arc. Deasupra, la nivelul acoperișului s-a prevăzut un fronton cu însemne heraldice, dar care sdtăzi nu mai sunt. Acoperișul a primit o formă, cu câte un coif înalt prismatic la capetele clădirii. Cele trei registre orizontale de ferestre dreptungiulare sunt tratate diferit, din punct de vedere al ancadramentelor, iar cele de pe rezaliți fiind mai bogat ornamentate, cu forme geometrice și cu diverse personaje. Latura dinspre strada Nicolae lorga, mult mai lungă, cuprinde un numar de 13 axe, ea fiind împărțită în două registre printr-o ușoară frântură, în ritmul 8-5 axe. Primele 8 axe prezintă ferestre dreptunghiulare, continuându-se brâul orizontal puternic, ce formează arce deasupra ferestrelor. Ultimele 5 registre dispun de ferestre cu arce la partea superioară și cu ancadramente cu figura antropomorfă masculină îmbrăcată în piele de elefant. Fațadele dinspre curte sunt mai simplu decorate, deși preiau elemente decorative de pe fațadele principale. Corpul principal este tratat simplu, cu ancadramente simple, geometrice. Interiorul este decorat ceva mai modest, spațiile interioare fiind mai mult funcționale, singurele spații ornamentate fiind spațiile de primire (holul, vestibul), scara principală și spațiul sălii de sport. Spațiul scării de acces în clădire este împărțită în registre cu pilaștri cu elemente decorative geometrice aurite. Expresivitatea spațiului este amplificată și prin prezența decorațiilor aurite cu motiv vegetal în relief aplicate simetric. Legătura dintre bolta și planurile verticale ale pereților e realizată printr-o cornișă profilată. Tratarea elementelor decorative în culori deschise crează impresia de spațiu, deși locul este relativ restrâns. În cărțile poștale prezentate aici școala este prezentată și cu alte denumiri:

  • Liceul de fete Unirea
  • Școala superioară de comerț
  • Școala medie terhnică de comerț

12703633690?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/04/buk-polonia.html

ÎȚI MULȚUMESC!    

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->