Școala de arte și meserii din orașul Zlatna, județul Alba, denumire ulterioară Școala profesională, denumire actuală Liceul “Corneliu Medrea”, este cea mai semeață clădire din oraș și este situată pe Strada Tudor Vladimirescu, la nr. 14. Clădirea școlii s-a ridicat în anii 1894 – 1895 și a pregătit meseriași în domenii speciale de activitate.
Şcoala de Arte şi Meserii din Zlatna avea durata de 4 ani, cu învăţământ teoretic şi instruire practică şi pregătea tineri pentru două specialităţi: maiştri cioplitori în piatră şi şlefuitori (tocitori) în piatră. Importanţa şi valoarea acestei şcoli a fost dată de către pregătirea profesorilor şi a maiştrilor instructori, precum şi a materiilor prevăzute în programul şcolar: aritmetica, geometria plană şi în spaţiu, desen liber, desen de specialitate, desen scris, caligrafie, curs de modelaj, tehnologia industriei pietrei, studiul construcţiilor, chimia, contabilitate şi devize, igienă şi limba maghiară. Unitatea de învățământ nu a trecut printr-o reparație capitală niciodată de la înființarea sa. A cunoscut însă distrugeri masive pe vremea regimului comunist, când elementele sculpturale originale au fost rase de pe fațada clădirii.
Unii dintre localnicii mai în vârstă își mai amintesc de leii frumoși, sculptați din piatră, care străjuiau intrarea în clădirea școlii de arte și meserii. Faima Şcolii de Arte şi Meserii din Zlatna (actualul liceu) l-a determinat pe talentatul tânăr Cornel Medrea, viitor sculptor de renume, ca din anul 1905 să frecventeze această instituție. Recent s-a terminat o amplă renovare a clădirii liceului care a costat circa 14 milioane de lei, ceea ce a dus la schimbarea totală a feței construcției. Iluminatul arhitectural a fost pornit, în cadru festiv, cu prilejul zilei naționale, când aici s-au reunit din toate cele patru colțuri ale lumii românii, la Congresul Spiritualității Românești. Pe lângă faptul că Liceul ”Corneliu Medrea” din Zlatna a devenit acum, și la propriu și la figurat, o poartă de lumină spre Apuseni, acesta se remarcă și prin faptul că este singurul liceu, și primul deocamdată, din Alba prevăzut cu ascensor exterior.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/monede-dolari-canadieni-de-colectie-3.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri