12290573873?profile=RESIZE_400x

Istoria Iasului continua sa fie impresionanta si sa ascunda marturii tulburatoare de o importanta aparte. Totul pleaca si de la un imobil impozant aflat in Copou. Din pacate, foarte putini localnici mai cunosc date despre trecutul acesteia. Asta in pofida faptului ca aici s-au petrecut momente de o valoare remarcabila pentru societatea autohtona. Personaje ale elitei militare s-au format aici. De asemenea, cladirea poate fi considerata o "bijuterie" a arhitecturii romanesti din secolul al XIX-lea. 

12290573890?profile=RESIZE_400x

Această instituție militară de învățământ, prima de acest tip din Armata României a fost înființată prin Înaltul Decret Regal nr. 1283 din 19 iulie 1872 și avea obiectivul „de a da creștere și educație completă fiilor de militari de orice grad, al căror serviciu îndelungat și nepătat le constituie un drept la recunoștința țării”. Practic, primii ofiteri si militari profesionisti s-au format aici. Faima acestei institutii a marcat generatii intregi de romani.

12290573694?profile=RESIZE_400x

"In aceasta cladire a functionat Liceul Militar «General de Divizie G. V. Macarovici» Iasi, prima institutie de invatamant militar din Tarile Romane care prin eminentii sai comandanti și profesori a crescut si educat caractere integre de patrioti, de eroi si martiri care si-au dat viata pentru independenta Romaniei Mari, precum si mari personalitati spirituale militare si stiintifice", se arata pe placa memoriala a edificiului. Astfel, prima institutie de invatamant militar romaneasca a fost fondata în vremea domnitorului Mihail Sturdza, în casele vornicului Stefanita Sturdza pentru a le oferi tinerilor o cariera în armata. Totusi, conform datelor documentare, o alta ipoteza îl desemneaza drept proprietar pe Costache Sturdza.

12290574671?profile=RESIZE_400x

Initial a purtat titulatura de Scoala de Cadeti, pentru ca în 1857, în urma unor reevaluari interne, sa primeasca denumirea de Scoala Militara. Între 1862-1866, prestigioasa institutie didactica a fost mutata la Bucuresti. "În deceniile urmatoare (dupa 1870 - n.r.) îi vor fi atribuite, succesiv, titulaturile de Scoala Fiilor de Militari, în 1872, o alta versiune specificând 1875 si mai apoi de Liceul Militar - 1909. În prezent, în aceasta cladire functioneaza Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. I. Czihac(azi clădire monument istoric). Printre absolventii de marca ai liceului pot fi aminti: Henri Coanda, Jean Bart sau sensibilul poet Emil Gârleanu", se arata in datele Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) Iasi. Inclusiv regele Carol I a avut o mare implicare in dezvoltarea acestei importante unitati de invatamant militar din Moldova. Prin contributia sa, scoala a crescut in prestigiu si a capatat un statut deosebit.

12290574683?profile=RESIZE_400x

Școala Fiilor de Militari din Iasi a fost o institutie de învatamânt militar, de nivel liceal. Acest organism educational de o simbolistica militara extrem de importanta a fost prima de acest tip din Armata României. Ea a fost înfiintata (cu aceasta titulatura - n.r.) prin Înaltului Decret Regal nr. 1283 din 19 iulie 1872, si avea obiectivul «de a da crestere si educatie completa fiilor de militari de orice grad, al caror serviciu îndelungat si nepatat le constituie un drept la recunostinta tarii». În 28 martie 1908 s-a transformat în Liceul Militar Iasi.

12290575098?profile=RESIZE_400x

Din pacate, in 1948 respectiv din ordin al autoritatilor comuniste instalate in tara, a fost desfiintat odata cu celelalte licee militare existente la acea vreme", se mai precizeaza in datele oficiale despre organismul educational. Peste toate, important de aratat ca intregul ansamblu al cladirilor care au apartinut Scolii Fiilor de Militari, constructii în care functioneaza acum Spitalul Clinic Militar de Urgenta "Dr. I. Czihac", a fost inclus pe "Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004, având codul de clasificare LMI IS-II-a-B-03780". "E un imobil de o importanta istorica si de o valoare arhitecturala aparte pentru orasul nostru. Se pastreaza intr-o stare foarte buna si se afla intr-o zona importanta a urbei, in Copou. Este o marturie vie a valorosului nostru trecut ca natiune si marcheaza o «fila de aur» a Armatei Romane".

12290575663?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/09/info-numis-mondo-63.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->