Școala normală de fete “Regina Maria”, denumire actuală Colegiul național “Mihai Viteazu” este o veche și prestigioasă instituție de învățământ liceal, din municipiul Sfântu Gheorge, județul Covasna, situată într-o clădire cu statut de monument istoric, pe strada Kós Károly, la nr 22. Situat în partea de sud-vest a municipiului Sfântu Gheorghe la aproximativ 500 metri depărtare de zona centrală.
Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” îşi desfăşoară activitatea în una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş, a cărei imagine o găsim prezentă într-o serie de albume, calendare, pliante realizate de Primăria oraşului .Construirea aripii vechi a clădirii a avut loc între anii 1908-1910, pe locul fabricii de bere demolate, fiind destinată învăţământului pedagogic.
De-a lungul anilor s-au adăugat noi corpuri de construcţii: internatul, sala de festivităţii, sala de sport, o cantină, un atelier, biblioteca şcolii. Şcoala continuă tradiţia învăţământului pedagogic din perioada interbelică şi a învăţământului secundar şi liceal din perioada postbelică. La 20 octombrie 1918 s-au deschis cursurile Şcolii Normale de Învăţătoare “Regina Maria ”.
Rosturile Şcolii Normale au fost clar formulate în documentele şcolare, subliniate de presa vremii: însuşirea limbii, istoriei şi culturii româneşti, pregătirea complexă a viitorilor dascăli. Denumirea şcolii s-a schimbat de mai multe ori, după Al Doilea Război Mondial, în concordanţă cu noile structuri social – politice, cu scopurile sistemului educativ promovat de autorităţile vremii în : Şcoala Medie Nr.2, Liceul Nr.2, Liceul Real-Umanist, Liceul de Filologie – Istorie, Liceul Industrial Nr.2, Liceul “Mihai Viteazul” iar din data de 13 noiembrie 2001 în Colegiul Naţional „ Mihai Viteazul”. În vremea regelui Carol al II-lea a fost Centru străjeresc.
Această instituție de învățământ este singurul liceu teoretic cu limba de predare română din municipiul Sfântu Gheorghe. La ora actuală şcoala este structurată pe trei trepte de şcolarizare: primar, gimnazial şi liceal. Existenţa acestora face posibilă însuşirea şi stabilirea unei legături corespunzătoare între ciclurile de dezvoltare şi achiziţiile acestora pe nivele de cultură.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/03/artstetten-austria.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri