Școala Superioară de Comerț (în limba maghiară - Felső Kereskedelmi Iskola) este o clădire din municipiul Târgu Mureș, având statut de monumnet istoric, care găzduiește în prezent Facultatea de inginerie a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș. Încă din prima parte a anului 1909 instituția a solicitat sprijin în vederea construirii unui sediu corespunzător, amplasamentul ales fiind cel din dreptul laturii de est a cetății feudale. La 17 decembrie 1908 consiliul orașului liber regesc solicita arhitectului Sándor Baumgarten să întocmească o documentație preliminară a noii școli. În ședința de consiliu a orașului din 17 aprilie 1909, primarul Gyorgy Bernady a solicitat stabilirea definitivă a amplasamentului noii clădiri, care să cuprindă și un internat pentru cel puțin 50 elevi. Planurile finale și realizarea lor însă se leagă de numele arhitectului șef Sandor Rado.
Conform unor surse construcția clădirii Școlii Superioare de Comerț a durat între 1908 – 1912, iar instituția s-a putut muta acolo în anul 1911, dar pe lista monumentelor istorice la data finalizării apare anul 1905. Prin proiectul de realizare a edificiului, clădirea s-a evaluat la suma de 338181,81 coroane. Proiectul a fost încredințat spre realizare firmei “Mesztitz și fii” pentru suma de 50629,69 coroane, iar lucrările de cioplitorie, învelitori și beton armat au fost încredințate întreprinzătorului Meloceso Peter pentru suma de 98936,36 coroane. Urmare a condițiilor de amplasament clădirea este de forma literei V, cu latura mai lungă pe Strada Nicolae Iorga, iar latura mai scurtă spre Bulevardul Cetății și Cetatea feudală și are patru nivele (demisol, parter și două etaje).
În paralel cu edificarea clădirii reprezentative a Școlii de Comerț Superior bulevardul Cetății a căpătat aspectul de astăzi, fiind cumpărați de la Viena și plantați pe ambele părți a străzii arbori de sîmbovină originari din America de Nord. Limbajul arhitectural folosit în acest caz este secession sever, cu influențe orientale și cu elemente decorative geometrizate. În zona de confluență a celor doua aripi se afla fațada principală, la care este reluată idea nișei intrării susținută de coloane. Deasupra ultimului nivel se înalță masivul fronton, străpuns de cele cinci ferestre de aerisire a spațiului din pod, marcat de forme curbilinii și decorat cu urne. Studiind atent cărțile poștale prezentate aici rezultă că în incinta acestei clădiri a funcționat pentru o vreme și Liceul de fete “Unirea” din localitate.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/buk-polonia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri