10950662497?profile=RESIZE_400x

Stabilimentul băilor din stațiunea balneo climaterică Băile Govora, județul Vâlcea, este în prezent o ruină ce riscă să dispară definitiv, pentru renovarea acestuia fiind nevoie de milioane de euro. Clădirea a fost scoasă din circuitul turistic în urmă cu 20 de ani, pentru că serviciile oferite aici nu mai corespundeau cerinţelor turiştilor. Staţiunea Băile Govora a fost gândită de la început ca fiind una cochetă, destinată în special oamenilor înstăriţi, astfel că tot ce s-a construit acum mai bine de 100 de ani, când s-au pus bazele înfiinţării ei, a fost pentru turistul educat şi rafinat din ţară şi din străinătate, reiese din documente de arhivă. Clădirile vechi poartă amprenta unor arhitecţi cunoscuţi ca Ernest Doneaud sau Virgina Haret, prima femeie arhitect din România, realizările lor din Govora fiind considerate adevărate bijuterii arhitecturale.

10950663268?profile=RESIZE_400x

Stabilimentul de băi, o construcţie în forma literei E, realizată în stilul rococo, este o astfel de bijuterie. A fost ridicat între anii 1911 - 1914, după planurile arhitectului român de origine franceză Ernest Doneaud, şi pus în funcţiune în 1915. La data deschiderii, avea 146 de cabine şi locuri de baie, dar şi aparate de tratament cu electricitate statică, aparate de electroterapie şi chiar o instalaţie 'Roentgen', destul de rară în acea perioadă. În doar câţiva ani, medicii balneologi de aici au pus la punct, pe lângă terapiile în tratarea bolilor reumatismale, deja verificate de către doctorul Nicolae Popescu-Zorileanu, întemeietorul staţiunii, şi noi proceduri medicale revoluţionare pentru afecţiunile căilor respiratorii superioare, Govora devenind, din perioada interbelică, printre cele mai cunoscute şi mai căutate staţiuni balneare din Europa.

10950663669?profile=RESIZE_400x

Declinul bazei de tratament din staţiune a început după 1990, odată cu privatizarea societăţii care administra vechiul patrimoniu al staţiunii. Imaginea pe care o oferă în prezent acest edificiu în care, în urmă cu doar trei decenii, sute de turişti se tratau zilnic de reumatism sau astm, este dezolantă. De când s-a închis, construcţia s-a degradat continuu - tencuiala a căzut, nu mai are uşi şi ferestre, iar acoperişul, unul deosebit datorită elementelor de arhitectură ce amintesc de templele budiste, e aproape să se prăbuşească. Pavilionul de băi din staţiunea Băile Govora se află amplasat chiar în mijlocul parcului central din localitate. Atât parcul cât şi celelalte clădiri simbol ale staţiunii - cazinoul şi hotelul Palace - au fost reabilitate recent pe fonduri europene sau cu ajutor din partea statului. A mai rămas stabilimentul de băi, o clădire fantomă acum, care aminteşte mai ales de decăderea turismului balnear în România.

10950663684?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/04/mauritania.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->