Poiana Mărului este o stațiune climaterică, se zice cu cel mai bun aer din Banatul Montan situată în satul cu același nume, comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin, în inima Munților Țarcul, la altitudinea medie de 500 metri. Ea este așezată la capătul Lacului de acumulare Poiana Mărului (1984-1992), pe malurile râului Bistra Mărului. Staţiunea este una dintre bijuteriile montane ale Banatului, așezată într-un amfiteatru natural sub formă de „potcoavă’ de un pitoresc aparte şi un mediu natural de vis, cu încântătoare livezi de meri, fiind numită de localnici Mica Elveţie! Pe noul traseu turistic montan care leagă Muntele Mic de Poiana Mărului, turiștii vor descoperi Pietrele lui Scorilo – un altar natural sub forma unui perete drept situat la o altitudine de 1617 m. În acest vestigiu existent de pe vremea dacilor se spune că este ascunsă comoara regelui dac Scorilo, tatăl lui Decebal. Dacă în toată lumea se folosesc aparate şi tratamente costisitoare pentru obţinerea ozonului, în Poiana Mărului ozonul se găseşte în mod natural.
În Poiana Mărului a existat odată și un sanatoriu TBC. La început, în Poiana Mărului a fost doar o casă de pădurar, mai târziu au apărut alte case, de vânători şi pescari, apoi case de agrement. Dezvoltarea a început după Marea Unire din 1918, iar în 1936 a fost declarată staţiune turistică climaterică. Turiştii care aleg Poiana Mărului ca destinaţie de vacanţă au la dispoziţie multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber şi agrement. Staţiunea este un nod de trasee turistice. De aici, pe Valea Bistrei Mărului, prin aşa numita Şaua Iepei – 1727 m se poate ajunge la lacul de acumulare Gura Apelor, ce alimentează salba de 10 hidrocentrale de pe Râul de Mori. Un al doilea traseu este pe Valea Şucului, un drum forestier care va deveni în curând parte din Transalpina bănăţeană. Cel de-al treilea traseu este pe lângă fosta păstrăvărie, pe poteca ce duce la Vârful Nedeia – 2150 m, apoi la Vârful Pietrei – 2192 m şi într-un final la Sarmizegetusa. Indiferent de traseul pe care îl alegeţi, peisajele sunt magnifice şi atunci când obosiţi vă sfătuim să faceţi un scurt popas şi să admiraţi jocul vioi al veveriţelor, care se întâlnesc la tot pasul. Staţiunea Poiana Mărului a devenit în ultimii ani şi raiul iubitorilor turismului de aventură. Pe apele repezi ale râului Bistra Mărului se poate face rafting şi canioning. În staţiunea Poiana Mărului există şi un schit de călugăriţe, care a fost înfiinţat înainte de Revoluţia din 1989, însă lucrările au fost sistate şi reluate abia odată cu reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului în anul 1994.Poiana Mărului este un sat de 54 locuitori permanenți, al comunei Zăvoi, din județul Caraș-Severin, atestat documentar din anul 1632.
Zăvoi este o comună din județul Caraș Severin care include și satele: 23 August, Măgura, Măru, Poiana Mărului, Valea Bistrei și Voislova. Aici s-au descoperit, în 2009, ruinele unui castru care se presupune că a fost ridicat de legionarii romani pentru împaratul Traian în anul 101. La recensământul dina nul 2021 comuna număra 3514 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2011- 3946 locuitori) dintre care: români – 84,725, romi – 4,72% și restul – necunoscută su alte etnii. Componența confesională a comunei cărășene Zăvoi astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 78,94%, penticostali -6,665, baptiști – 2,59% și restul – nedeclarată sau alte religii. Câteva obiective de vizitat pe raz comunei sunt:
- Castrul roman – Zăvoi
- Biserica Pogorârea Sfântului Duh – Măru
- Barajul lacului - Poiana Mărului
- Pietrele lui Scorilo
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/09/monede-euro-de-colectie-belgia-2.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri