12149628253?profile=RESIZE_400x

Strada Berthelot din municipiul Galați, denumire veche – Strada Mavromol, este o veche arteră rutieră și pietonală care mai păstrează încă farmecul arhitecturii interbelice prin câteva dintre clădirile vechi, care nau sun în picioare. În prezent această arteră se numește Strada Nicolae Bălcescu, fiind orientată pe direcția nord-sud (a se vedea schema) fiind încadrată și aproximativ paralelă cu străzile Traian și Domnească. Pe această stradă își au sediul importante instituții gălățene, dintre care enumăr: Home Center (nr.32), Anticariatul Cronos, Hyperclinica MedLife, Revista Explore, Galeria Creative Schop, Centrul de afaceri Dunărea, etc “Ceasornicăria și bijuteria elevețiană Sandu Goldenberg”, redată pe una dintre cărțile poștale prezentate, se afla la nr. 17, parter.

12149628265?profile=RESIZE_400x

În vitrină erau expuse ceasuri C.F.R. iar deasupra intrării, pe post de reclamă era montat un ceas public, accesoriu foarte întâlnit în epocă, aproape obligatoriu la prăvăliile comercianților din branșă. Clădirea prezentată sub această carte poștală se pare că există și astăzi, aflată însă în mare pericol de a fi demolată. În ciuda schimbărilor pe care timpul le-a imprimat în mod inevitabil asupra clădirii, funcțiunea comercială de la parterul său s-a păstrat. Desigur tâmplăria veche a fost înlocuită cu tâmplarie pvc ieftină iar panourile publicitare au mai pierdut și ele din calitate. Alături de asta, s-a facut trecerea de la mici ateliere de ceasornicărie și bijuterii către magazine ieftine de confecții de calitate proastă.

12149628299?profile=RESIZE_400x

Se păstrează în mod interesant până astăzi vechile burlane cu forma lor ciudată depărtată de corpul clădirii, se păstrează la etajele superioare tâmplăria veche, elementele de feronerie (jardinière la ferestre) și elementele decorative din zona cornișei. Atrag atenția motivele florale din ipsos de la ferestre. Acest edificiu a aparținut Anei Corvissianu (membră a unei familii de vază a comunităţii gălăţene din secolele XIX - XX şi care a deţinut şi o altă casă care se află azi în colaps, str. Cuza nr. 44)". În perioada dintre cele două războaie mondiale aici a funcţionat un magazin de pălării şi postavuri, dar şi un magazin de blănuri al lui Marcus Beniamin. Din păcate, după 1990, construcţia a intrat într-un evident proces de degradare, continuat şi după ce a fost revendicată şi retrocedată proprietarului de drept.

12149628489?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/malaezia.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->