Vila Dr. Popovici a fost și este încă o frumoasă clădire situată la intrarea în Parcul Balnear al stațiunii vâlcene Băile Govora. Ea a fost construită de către doctorul Petre Ștefan Popovici, unul dintre primii medici ai stațiunii Băile Govora.
Govora (Băile Govora) este situată la poalele munților, într-o regiune de dealuri mari. De la Băbeni, ultima stație de linie ferată, așezată pe malul drept al Oltului, drumul care duce printr-o seamă de cotituri printre dealurile frumoase, acoperite de păduri, este drumul Mănăstirii Bistrița până la satul Govora, de unde se desparte la stânga șoseaua ce duce la băi. Stațiunea este așezată între două șiruri de dealuri, acoperite de păduri, care sunt prorietatea statului, în valea unui mic pârâiaș, abia indicat vara prin scobitura cursului dar care primăvara și toamna devine un torent puternic, ca toate pârâiașele de munte. Locuințele sunt înșiruite pe marginea șoselei, la dreapta și la stânga, formate din căsuțe țărănești, umede, rău întreținute, formând un cătun, Prpjila. Dincolo de acestea încep a se face clădiri frumoase în formă de vile și pavilioane particulare, pe terenurile parcelate și vândute de Ministerul Domeniilor. Primele vile s-au construit în Govora în baza ”Legii pentru vânzarea loturilor pentru facerea de case particulare pe lângă stabilimentul balnear de la Govora” adoptată la 25 mai 1890. Legea a mai fost modificată în 1894, Ministerul Domeniilor fiind autorizat să vândă din Moşia Cernele, aflată în vecinătatea Stabilimentului de băi, loturi cu o întindere de 1.250 m.p. fiecare. În anumite cazuri, statul putea scoate la vânzare mai multe loturi odată care formau un singur corp.
Potrivit legii respective, pe acele loturi cumpărătorii erau obligaţi ca în termen de trei ani să construiască locuinţe, conform cu cerinţele Ministerului Agriculturii, Industriei, Comerţului şi Domeniilor. Dacă termenul nu era respectat, aceştia îşi pierdeau dreptul de proprietate asupra loturilor, în schimb statul acorda facilităţi celor care construiau, prin scutirea de la plata taxelor către stat timp de 10 ani. Prin vânzarea acestor loturi, statul se implica în mod activ şi organizat în crearea şi dezvoltarea staţiunii balneare. În felul acesta erau atraşi în zonă pentru a construi diferite stabilimente şi locuinţe particulare, oameni cu bani, intelectuali, proprietari de terenuri, ofiţeri superiori, medici, etc. Se dorea realizarea unor construcţii frumoase, moderne, cu diferite facilităţi, la standarde occidentale, care să atragă protipendada acelor ani în aceste staţiuni şi să o îndepărteze, oarecum, de staţiunile renumite din Apus, unde mergea în mod obișnuit. Prin urmare, statul a gândit înfiinţarea acestor staţiuni după anumite planuri, bine puse la punct, astfel încât, construcţiile ridicate să fie cât mai aspectuoase, cochete, integrate perfect în mediul natural mirific de la Băile Govora. Primele case particulare încep să fie construite la Băile Govora încă din anul 1897, după cum atestă cererile de solicitare a autorizaţiilor adresate şefului Serviciului Arhitectură din Ministerul Agriculturii, Industriei, Comerţului şi Domeniilor. Astfel, au început să ridice locuinţe particulare, printre alţii, C. Ghica în 1897, Ştefan Mercur, M. D. Opran, ing. Georgescu, Ilie Butta în anul 1898, cpt. Paulinescu în 1899 şi A.D. Măciuceanu în 1900. Majoritatea au fost „botezate” după numele proprietarilor sau membrilor familiei: dr. Iliescu, Dr. Țăranu, Esmeralda, Colonel Ivanovici, Constanța-Marieta, Eftimiu, Popovici, Cecille (1897), Bereşteanu (1897), Hortensia, Aslan, dr. Zorileanu. Alături de locuinţe particulare s-au ridicat clădiri care aparţineau unor instituţii de stat, precum Ministerul de Război, care în 1898 a cumpărat un teren în suprafaţă de 8.122 m.p. pe care s-a construit de către antreprenorul Anton Ştefănescu, Hotelul Militar, destinat tratării ofiţerilor.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/10/monede-de-colectie-bulgaria-1.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri