10843000695?profile=RESIZE_400x

Castelul Bethlen a fost construit între secolele al XIV-lea – al XVIII-lea, fiind folosit ca reședință nobiliară fortificată, de mică amploare (cel mai frumos castel Renascentist din Transilvania). Castelul are o incintă fortificată de plan pătrat, cu bastioane circulare la colțuri și turn de intrare pătrat, structură tipică arhitecturii militare medievale târzii, anterioară castelului de pe latura de sud. Reședința are două nivele, un impozant turn circular (Turnul Arcașilor) și o logie cu deschideri arcuite semicirculare, sprijinite pe coloane cilindrice scunde. După construirea castelului, sistemul de fortificații a fost completat cu o semi-incintă cu bastioane pană. Castelul a suferit foarte mult de-a lungul timpului, trecând prin multe încercări, iar astăzi, chiar dacă nu este restaurat, încă își păstrează farmecul și încearcă să readucă la viață vremuri demult apuse. Acesta a aparținut familiei Bethlen și se spune că a fost construit înainte de anul 1300.

10843000876?profile=RESIZE_400x

Iată câteva din perioadele prin care a trecut:

  • în jurul anului 1949, castelul a fost naționalizat și a trecut în proprietatea statului;
  • apoi a devenit sediu al CAP-ului;
  • în 1976 începe restaurarea castelului;
  • se desființează Direcția Monumentelor Istorice în 1977 și castelul rămâne în același stadiu;
  • în anii ’90 se încep lucrări de restaurare;
  • în anul 2007, înainte de terminarea lucrărilor, castelul este retrocedat familiei Bethlen ce face eforturi și astăzi pentru reabilitarea ansamblului și valorificarea acestuia în turismul cultural.

10843000498?profile=RESIZE_400x

Localitatea Criș, aparținând comunei Daneș, este situată la aproximativ 19 km de Sighișoara. Aici se ajunge foarte ușor urmând drumul Sighișoara – Mediaș, iar după localitatea Daneș se face stânga spre Criș. De aici mai sunt aprox. 8 km până la castel, dar șoseaua este foarte bună, iar peisajele cu dealuri line sunt o încântare. Castelul este socotit a fi fost cel mai frumos castel construit în stilul Renaşterii din întreaga Transilvanie. Era situat pe vechea graniţã a Imperiului Austro-Ungar, înconjurat de o comunitate de saşi care apãra zona împotriva invaziilor strãine. Într-un document de la începutul secolului al XIV-lea se specifica faptul cã moşia şi castelul se aflau în proprietatea uneia dintre ramurile familiei Bethlen (ramura de Criş). Castelul avea formã de patrulater, prevãzut în colţuri cu bastioane, iar în curtea interioarã se afla un donjon circular, cu cinci niveluri. Începând cu secolul al XV-lea, acest ansamblu a evoluat spre tipul de castel nobiliar. Peste douã secole, Franciscus Bethlen construieşte capela familiei, iar mai târziu Alexius Bethlen mai înalţã turnul donjon cu un etaj. În aceeaşi perioadã este construit conacul care cuprindea pivniţa cu bolţi de caramidã, parterul, etajul, sauna şi o galerie deschisã cu arcade pe coloane. Inițial castelul a fost construit în stil gotic și ulterior i-au fost adăugate elemente renascentiste. Se spune că, în vremurile bune, castelul avea apă curentă și chiar și toalete și saune.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/buk-polonia.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->