În data de 23 februarie 2021 Romfilatelia a introdus în circuitul mondial filatelic o emisiune de mărci poștale tematică din seria Orașele României, intitulată Buzău, 590 de ani de atestare documentară.

Orașul Buzău se înscrie în documentele istoriei Țării Românești ca loc în care s-au petrecut evenimente importante, printre care merită menționate următoarele: existența lui ca târg și punct de vamă (statut atestat de un document emis la curtea domnitorului Dan al II-lea la 30 ianuarie 1431), sediu episcopal, atestat documentar în 1525 sub domnia lui Radu de la Afumați (episcopia a fost înființată în anul 1500, în timpul domniei lui Radu al IV-lea, zis cel Mare), organizarea, sub domnia lui Constantin Brâncoveanu, a unei tipografii de sub teascurile căreia au ieșit cărți valoroase în limba română între anii 1691 și 1704. Zona geografică în care se găsește orașul Buzău este atestată istoric în textul unui document regăsit în copie la Biblioteca Vaticanului și la Biblioteca San Marco din Veneția. Textul descrie martirizarea misionarului creștin Sava, înecat în apele râului Mousaios (râul Buzău). Documentul a fost redactat în anul 374.

Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei, este cea mai importantă instituție de învățământ liceal din Buzău, înființată în anul 1867, având ca sediu o construcție ridicată pe un teren al Mănăstirii Banului. Până în anul 1875 a ființat sub numele de Gimnaziul „Tudor Vladimirescu”.

Începând cu 1932, poartă numele lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. De menționat faptul că, în 1873, Basil Iorgulescu, primul director al Liceului, a înființat în sediul instituției prima bibliotecă din oraș, cunoscută ca Biblioteca Publică ,,Carol I”. Același pasionat de cultură, Basil Iorgulescu, solicită Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice aprobarea de a constitui la Buzău o colecție de piese arheologice, istorice și etnografice, rod al unor preocupări personale. După patru ani, o colecție publică de exponate este etalată într-una dintre sălile Liceului ,,Bogdan Petriceicu Hașdeu”. Evenimentul este considerat a fi nașterea primului muzeu buzoian.

         

În drumul spre descoperirile sale, pentru care este recunoscut pe plan mondial, savantul american de origine romana, distins cu cel mai prestigios premiu in domeniul stiintei, George Emil Palade, si-a petrecut o parte din copilarie si adolescenta pe meleaguri buzoiene, unde tatal sau venise sa predea ca profesor in orasul Buzau. Renumitul cercetator in materie de biologie celulara a fost elev eminent, luindu-si bacalaureatul la liceul buzoian "Bogdan Petriceicu Hasdeu", dupa care a plecat la Bucuresti pentru a studia medicina. George Emil Palade s-a nascut la Iasi in anul 1912, noiembrie 12, fiind al doilea fiu din cei trei copii ai lui Emil Palade si a Constantei Palade Cantemir și a decedat pe 7 octombrie 2008, fiind înmormântat în localitatea Del Mar, California, SUA. In perioada 1930-1946 a urmat cursurile Facultatii de Medicina a Universitatii Bucuresti, obtinind calificarea de doctor in medicina dupa care a profesat doi ani ca medic clinician la spitalul Colentina. În anul 1946 s-a căsătorit cu Irina, fiica industriașului Malaxa și au plecat împreună în America pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York.  La 10 noiembrie 1974, in ziua comemorarii incetarii din viata a lui Alfred Nobel, lui George Emil Palade si altor doi cercetatori, li s-au decernat Premiul Nobel pentru Medicina, pentru descoperirile lor privind organizarea structurala si functionala a celulei. Ca recunoastere a meritelor sale stiintifice incontestabile insusi presedintele american Ronald Reagan l-a distins cu Medalia pentru merite deosebite in domeniul stiintei.Pentru toata munca sa în promovarea stiintei, si presedintele Traian Basescu l-a decorat in anul 2007 cu cea mai inalta distinctie a Romaniei, Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan.

Constantin Giurescu fost un istoric și conferențiar de istoria modernă a românilor la Facultatea de Litere a Universității din București și membru titular al Academiei Române, care s-a născut la data de 10 august 1875 în satul Chiojdu, județul Buzău și a decedat la data de 15/28 octombrie 1918 la București. A studiat la Liceul Sfinții Petru și Pavel din Ploiești apoi la Faculatea de litere a Universității bucureștene. Până în anul 1902 a fost profesor de istorie la Liceul Unirea din Focșani și apoi, doi ani, directorul Liceului Al.Hâjdeu din Buzău. A urmat la Viena cursuri de specialitate și a cercetat arhivele „Ministerului de Război” și pe cele ale „Curții" și „Statului". La revenirea în țară a fost transferat în anul 1906, la gimnaziul Cantemir Vodă din București. A fost Șef al Serviciului Arhivelor din Ministerul de Externe, 1908, Doctor în litere, București, în 1909, membru corespondent al Academiei Române, în 1909, conferențiar la Facultatea de litere, București, în 1912, membru titular al Academiei Române, în 1914.

Pamfil Șeicaru a fost un ziarist român, care s-a născut la data de 18 aprilie 1894 la Buzău și a decedat la data de 21 octombrie 1980 la Munchen, Germania. A fost directorul ziarului "Curentul", cel mai combativ cotidian românesc în perioada dintre cele două războaie mondiale. Este considerat a fi cel mai mare gazetar dintre cele două războaie mondiale. A absolvit Liceul “Codreanu” și la București a făcut studii juridice obținând licența în drept. A luat parte ca ofițer la operațiile militare din primul război mondial, fiind citat prin Ordin de zi pe Armată. A fost ales deputat în parlamentul României în anii 1928, 1931 și în 1933. A condus ziarul Curentul având orientare de dreapta și, uneori, de extremă dreaptă, până la plecarea sa din țară în 1944. În anul 1945 a fost condamnat la moarte în contumacie de comuniști. În anul 1966 Ceaușescu l-a grațiat în urma unei ample acțiuni a Securității, după care a fost ajutat financiar să publice articole și cărți favorabile politicii de independență față de Moscova a lui Nicolae Ceaușescu.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/04/filatelie-590-de-ani-de-atestare.html

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Dacă în capul articolului am postat logo-ul oficial al municipiului Buzău, mai jos admiri propunerea mea de logo. Trebuie să știi că și eu am participat la concursul de realizare a logo-ului municipiului Buzău. 

    8941351069?profile=RESIZE_710xBUZĂU - TĂRÂM DE LEGENDĂ

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->