FILATELIE: FLOAREA DE PIERSIC

În data de 7 ianuarie 2020 Romfilatelia a introdus  în circuitul filatelic mondial un nou set de mărci poștale uzuale cu tematica Flori. Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este ilustrată floarea de piersic.

Prunus persica este un pom fructifer din familia Rosaceae, genul Prunus. Originar din China, a fost adus în Europa de către persani. Este foarte cultivat pentru fructele sale în zonele temperate și subtropicale. Piersicul este un arbore care atinge până la 10 m înălțime. Tolerează temperaturile până la aproximativ -20° C, dar necesită veri fierbinți pentru a-și matura fructele și o distincție clară între anotimpuri. Pentru o fructificare abundentă, se plantează în zone însorite cu sol bine drenat. Frunzele piersicului pe margini sunt ușor zimțate, au formă lanceolată, având lungimea între 8 - 15 cm și lățimea de 2 - 4 cm. Florile cu un diametru de 2,5 - 3,5 cm, au o formă de cupolă, fiind de culoare roză sau galbenă. Florile piersicului pot fi solitare sau gemene (apar în perechi). Au numeroase bractee, care sunt frunze modificate care protejează întreaga floare. Sepalele (partea florii care formează caliciul) sunt întregi erecte și petalele se termină într-un vârf rotunjit, de o culoare roz puternic. Ovarul poate fi pubescent sau glabru. Aceasta va da naștere fructului pe care îl cunoaștem cu toții sub numele de piersică sau piersică, care este o drupa subgloboză cu mezocarp (ceea ce numim „carne”) foarte cărnos. Sarcina polenizării revine insectelor polenizatoare, cum ar fi albinele, de exemplu. De îndată ce văd o floare deschisă, albinele se îndreaptă spre ea pentru a se hrăni cu nectarul pe care îl au, dar atunci când o fac, își umplu picioarele și antenele - și poate restul corpului - cu polen. O parte din acel polen va cădea pe o altă floare, deși are nevoie doar de un singur bob de polen pentru a fertiliza. Apoi ovarul va crește, se va coace și va da naștere fructului. Aveți grijă însă, pentru ca totul să meargă lin, copacul va avea nevoie de apă și hrană (îngrășământ organic) în mod constant, de aceea este foarte important să-l udăm între 2 și 4 ori pe săptămână și să-l fertilizăm.

Fructele acoperite frecvent de peri, au forma sferică cu un diametru de 4 – 10 cm, având nuanțe de culoare de la verde deschis, galben la roșiatic. Sâmburele așezat central este de consistență dură. Piersicul rezistă la temperaturi de până la -30 de grade Celsius în timpul iernii, însă dacă după înflorirea ramurilor, temperatura scade la mai puțin de - 4 de grade, florile se scutură iar pomul nu mai poate produce fructe în anul respectiv. Astfel, înghețurile neașteptate din timpul primăverii sunt destul de problematice, întrucât piersicul înflorește destul de devreme (la începutul primăverii). De asemenea, pentru ca fructele să se coacă, este nevoie ca temperatura din timpul verii, în luna cea mai fierbinte, să fie între 20 și 30 de grade. Piersicul este răspândit pe tot mapamondul, fiind un pom fructifer destul de comun.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/02/filatelie-flori-2.html

    

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->