În anul Centenar al Marii Uniri din 1918, Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale Români celebri, partea I, prin care onorează activitatea unor personalități de marcă ale națiunii. Aici eu vă prezint personalitatea lui Spiru C. Haret.
Spiru C. Haret a fost un matematician, astronom și pedagog român de origine armenească, membru titular al Academiei Române, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori, care s-a născut la data de 15 februarie 1851 la Iași și a decedat la data de 17 decembrie 1912 la București.
A învățat la Dorohoi, Iași, apoi, în septembrie 1862 a intrat ca bursier la Colegiul “Sfântul Sava” din București, unde a petrecut cinci ani din șapte ca intern. Apoi a studiat matematica și fizica la Universitatea Sorbona din Paris. Aici a obținut doctoratul în matematică, susținându-și teza Sur l'invariabilité des Grandes axes des orbites planétaires,( „Despre invariabilitatea axelor mari ale orbitelor planetare”) el fiind primul român care a obținut doctoratul la Paris. Teza sa a fost publicată în vol. XVIII al Annales de l'Observatoire de Paris. Ca profesor, Spiru Haret a predat la Universitatea din București, la Facultatea de Științe, Secția fizico-matematici, mecanica rațională, din 1878 până în 1910. La Școala de poduri și șosele Haret a fost numit profesor la anul preparator , predând trigonometria, geometria analitică, geometria elementară plană și în spațiu și geometria descriptivă, până în anul 1885. Haret a predat, de asemenea, mecanică rațională la Școala de ofițeri de artilerie și geniu, din 1881 (data înființării secției de artilerie și geniu) până în 1890. Profesează până în 1910, când se pensionează, ba chiar și după aceea, până la moarte, ținând prelegeri de popularizare la Universitatea populară. În 1910 publică Mecanica socială, la Paris și București, utilizând pentru prima oară, matematica în explicarea și înțelegerea fenomenelor sociale. Din 1879 se face cunoscut drept „om al școlii”, urmând o viață de inspector și de om politic, lucrând în favoarea școlii și a educației. El a fost poate cel mai mare reformator al școlii românești din secolul al XIX-lea.
În semn de apreciere pentru marele om politic și de cultură societatea i-a fost recunoscătoare:
- În anul 1935 sculptorul Ion Jalea i-a realizat o statuie din marmură de Carrara, ce poate fi văzută în Piața Universității din București.
- În Suceava există un bust și un colegiu ce îi poartă numele.
- În municipiul Tecuci, județul Galați, există un bust și un colegiu național ce îi poartă numele
- Școala din municipiul Dorohoi, unde a studiat primele două, clase îi poartă numele
- Colegiul național pedagogic din Buzău îi poartă numele, în fața sa existând și un bust spiru Haret
- Filatelia românească la reprezentat în multe rânduri pe produse filatelice
- Medalistica românească i-a dedicat multe produse
- Un crater de impact de pe suprafața Lunii a primit numele Haret
- Municipiul Tulcea se mândrește cu un bust Spiru Haret, ce este opera sculptorului tulcean Vasile N. Chiriachide
- În județele Vrancea și Brăila există câte o localitate ce îi poartă numele.
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/01/filatelie-romani-celebri-2-spiru-haret.html
Răspunsuri
Scoala unde am urmat clasele I-viii s-a unit si se numeste Spiru Haret in Braila. In fiecare am vorbeam despre aceasta personalitate.