Cu prilejul aniversării aderărării României la Uniunea Interparlamentară (U.I.P.) în data de 18 aprilie 2016, a fost lansată emisiuea filatelică aniversară „România, 125 de ani în Uniunea Interparlamentară ”, formată dintr-un timbru cu valoarea de 3,00 lei, care prezintă portretul lui V.A. Urechia si o colită dantelată. Timbrul colițtei prezintă sigla organizației.
Uniunea Interparlamentară (U.I.P) în limba engleză - Inter-Parliamentary Union; în limba franceză - L’Union Interparlementaire, este o organizație internațională înființată în 1889 de William Randal Cremer (Marea Britanie) și Frédéric Passy (Franța). A fost primul forum permanent pentru negocierile politice multilaterale. Inițial, organizația a fost concepută pentru parlamentari, însă s-a schimbat într-o organizație a parlamentelor statelor suverane. Parlamentele naționale a 162 de state sunt membre UIP, și 10 adunări parlamentare regionale sunt membrii asociați. UIP are statut permanent de observator la Organizația Naționilor Unite. Parlamentul României a devenit membru UIP în 1891, la cea de-a treia Conferință Interparlamentară desfășurată la Roma, delegația României fiind condusă Vasile Alexandrescu Urechia.
În luna februarie a anului 1834 se năștea, la Piatra Neamț, Vasile Alexandrescu Urechia, istoric, scriitor, om politic român, membru fondator al Academiei Române și profesor la Universitățile din Iași și București. A fost fiul clucerului Alexandru Popovici, membru a clasei boierești și judecător la tribunalul din Piatra Neamț, și al Eufrosinei Manoliu. După moartea tatălui său și recăsătorirea mamei, învață în casele unor rude bogate, unde-l are pe D. Xenopol, tatăl istoricului A.D. Xenopol, profesor de limbă franceză. Ulterior, urmează cursurile la școala preparandală de la Trei Ierarhi, iar în anul 1844 este înmatriculat la Academia Mihăileană. A fost martorul revoluției de la 1848, în Iași, petrecându-și, apoi, cea mai mare parte a anilor 1850 în Franța, unde-și va lua bacalaureatul în luna august 1856, studiind, mai apoi, literele la Sorbona. V.A. Urechia a acordat o importanță deosebită dezvoltării instituțiilor României moderne, contribuind la pregătirea spirituală a Marii Unirii. Rolul său de înfocat luptător pentru libertatea și unitatea națională a românilor rezultă și din documentele aflate în arhivele nemțene (fondul „Documente și scrisori răzlețe“), dar și din memorialistica vremii. Cel care a publicat foarte multe articole, conferințe și studii istorice puse în slujba neamului va face parte, alături de alți corifei ai luptei pentru unitate națională din mai multe societăți culturale înființate în orașele Transilvaniei, care au căutat să dea expresie setei de limbă, cultură și artă românească și, totodată, în limitele regiunilor politice la care erau supuse, dorinței lor permanente de unire cu țara mamă, iar în cele întemeiate la București și în alte orașe ale României se îmbrățișa în mod deschis lupta pentru afirmarea și înfăptirea unității naționale. Amintesc în acest sens: Astra de la Sibiu (1861), Societatea Academică Română înființată în 1866 și transformată apoi în anul 1878 în Institutul Național – Academia Română, Transilvania de la București și altele. În data de 17 decembrie 1890 se înființează la București una dintre cele mai însemnate asociații naționale românești.
Este vorba despre “Liga pentru unitatea culturală a românilor”, cunoscută și sub numele de “Liga culturală”, din conducerea căreia va face parte între anii 1893 – 1897 și profesorul Universităților de la Iași și București – V.A.Urechia. Între acțiunile Ligii culturale se numără solidarizarea memorandiștilor și condamnarea politicii reacționare a guvernelor austro-ungare. Urechia, alături de Al.Papiu-Ilarian și Dimitrie Sturdza în dezbaterile din cadrul Senatului (decembrie 1893) au susținut cauza românilor din Transilvania arătând dreptul fraților de peste munți la libertate și unitate națională. Pe adresa președintelui ligii sunt trimise mesaje ale filialelor acesteia din întreaga țară prin care se dă curs liber sentimentelor patriotice de realizare a idealului național: Marea Unire. V.A.Urechia a ]ncetat din viață la București pe 22 decembrie 1901 iar visul său de unitate națională se va împlini la 1 Decembrie 1918.
https://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2020/05/filatelie-centenarul-nasterii-regelui.htm
Răspunsuri