La deschiderea exploatărilor miniere de cărbune (Petrila, Aninoasa, Lupeni) fiecare mină a avut un atelier propriu de reparații denumit “Atelier de grup”. În anul 1907 aceste ateliere au fost desființate de statul maghiar, ulterior (anul 1909) înființându-se ulterior un atelier central în Petroșani care să deservească mai multe exploatări miniere. Partea centrală a atelierului adăpostea mașinile unelte iar aripile laterale ale clădirii găzduiau forja și birourile. Cu ocazia inaugurării atelierului s-a dăruit insigna de argint (92,5%), de mai sus, confecționată la Budapestea, tuturor participanților. Până după cel de-al doilea război mondial desenul după care s-a realizat insigna a devenit emblema atelierelor, aplicându-se pe toate produsele fabricate la atelier.
Insigna impresionează prin sobrietate, este ușor convexă, cântărește 5,79 grame și are forma unui triunghi echilateral cu colțurile rotunjite. Insigna are latura de 3 centimetri și este emailată în negru. În cele trei colțurile sunt aplicate litere A, C și P (Atelierul Central Petroșani). În câmpul rămas liber sunt amplasate insemnele mineritului (fișteul și barosul) și anul începerii construirii clădirii (1909). Trebuie remarcat faptul inedit în ideea componistică a celui care a realizat insigna: deși eram în anul 1909, înscrisul de pe insignă este în limba română, ceea ce demonstrează faptul că proiectantul a fost fie un vizionar bun fie un bun cunoscător al meandrelor istoriei. După cel de-al doilea război mondial Atelierele Centrale Petroșani își vor schimba denumirea astfel: URUMP – Uzina de reparat utilaj minier Petroșani, UUMP – Uzina de utilaj minier, IUMP – Întreprinderea de utilaj minier și din 1990 – S.C.UMIROM S.A. Petroșani. În continuare amintesc două realizări colaterale de excepție ale atelierelor din Petroșani.
- În anul 1933 inginerul-șef al atelierelor Ștefan Georgescu Gorjan se implică în realizarea și montarea în orașul Târgu Jiu a coloanei infinite brâncușiene. Inginerul Ștefan Georgescu Gorjan l-a găzduit în casa sa pe artistul Constantin Brâncuși. Realizarea elementelor coloanei, finisarea acestora cât și montarea de probă a coloanei (5 – 15 octombrie 1937) s-a făcut în noua secție de prelucrări mecanice a atelierelor petroșenene. Montarea coloanei la Târgu Jiu a avut loc în perioada 20 octombrie – 15 noiembrie 1937 sub supravegherea inginerului Georgescu Gorjan. Se poate spune că acest inginer a fost cel care a gândit tehnic Coloana Infinitului.
- Al doilea moment deosebit din viața atelierelor îl are ca protagonist pe același inginer - Georgescu Gorjan care printr-o întâmplare fericită îl cunoaște pe Gustav Felix Stof care i-a insuflat interesul pentru zborul fără motor. În data de 1 iulie 1936 Stof își începe munca la Petroșani, unde e desenat planurile planoarelor Mândra și Grunau-9. Planoarele s-au realizat în Atelierele Centrale Petroșani.
La începutul anului 1937 planorul Mândra a fost terminat recepționat și înmatriculat, făcând primul zbor pe data de 20 aprilie 1937.
https://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2020/05/monede-euro-finlandeze-de-colectie-14.html
Răspunsuri