Din inițiativa artistului plastic buzoian Adrian Bogdan Lefter și cu sprijinul nemijlocit a companiei locale Rotec, în perioada 1 – 31 iulie 2022 s-a organizat la Buzău, ediția a I-a a Simpozionului Internațional de Sculptură “Memoria Apei” la care au participat sculptori din diverse țări ale lumii. Zece dintre operele realizate au fost achiziționate de municipalitate și instalate în oraș. Eu îți prezint unul dintre acestea și un bust realizat cu altă ocazie.

13660167670?profile=RESIZE_400x

În sensul giratoriu de la mall-ul Kaufland (Strada Frăsinet - Buzău) atrage atenția opera “Uită-te în jur!” a artistului Kiryl Krokhaliou din Belarus. Cu referire la această realizare artistul a declarat: „În centrul structurii de plasă transparentă a formei de lacrimă se află un element cinetic acționat de vânt. Întreaga sculptură seamănă cu un cap uman cu ochii care se rotesc, examinând spațiul înconjurător. Sculptura mea cu mișcarea ei te îndeamnă să l din nou înapoi și să explorezi locul uimitor în care te afli. Să redescoperi peisajul aparent familiar. Examinează-l cu o privire proaspătă și fii atent la ceea ce îți lipsește în agitația zilnică a vieții”

13660167681?profile=RESIZE_400x

Kiryl Krokhaliou este un sculptor din a treia generație, din statul Belarus, care își creează lucrările cu un aparat de sudură, o daltă și o sapă de grădină. Lucrările sale pot fi găsite pe insula Kuril Iturup și lângă orașul francez Grenoble din Franța. Bunicul său a fost un artist născut în Shadrinsk ce a studiat la școala de artă din Ekaterinburg. Sculptor de mare anvergură artistul din Belarus a realizat inconfundabile lucrări; cu dalta și ciocanul în piatră sau gheață dar și prin sudură în metal. A participat la numeroase festivaluri, consursuri, simpozioane, ateliere sau expoziții de sculptură în diverse state: Belarus, Rusia, Franța, Italia, Cipru, Ucraina, Polonia, ș.a., bucurându-se de frumoase aprecieri din partea publicului larg și dar și a criticilor de specialitate.

13660167688?profile=RESIZE_400x

Poza de mai sus ne prezină bustul primului globe-troter român care a făcut înconjurul lumii pe jos. Este vorba despre Dumitru Dan, iar bustul său a fost dezvelit în anul 2017 fiind situat în Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău.

13660167863?profile=RESIZE_400x

Dumitru Dan s-a născut la Buhuşi, în judeţul Bacău, la data de 14 iulie 1890,  într-o familie de origine greacă. A activat timp de 30 de ani ca profesor de geografie la Brăila şi Buzău. La începutul secolului trecut, fiind student la Paris la Facultatea de geografie, a făcut înconjurul lumii pe jos, parcurgând, în 6 ani, între 1910 şi 1916, o sută de mii de kilometri, în opinci şi în costum tradiţional. A fost însoțit de românii Pârvu Gheorghe, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu toți studenți la Universitatea Sorbona — la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea înconjurului lumii pe jos și prin mijloace materiale proprii, pentrru un premiu de 100000 franci. Din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, Dan Dumitru a continuat și a terminat singur traseul abia în anul 1923, primind cei 100000 de franci, care acum erau cu mult devalorizați, reprezentând doar 8% din valoarea sumei de la începutul concursului. S-a stabilit în Buzău, s-a căsătorit și a avut patru copii. A locuit pe Strada V.I.Lenin, la nr 38, vorbind curent 10 limbi străine. Performanța sa a rămas neegalată, fiind înscris în Cartea Recordurilor în anul 1985. Călătoria a fost efectuată pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de țări, 30 de colonii și prin mai mult de 1500 de orașe. A rupt 497 perechi de opinci și 28 de costume naționale. A murit la vârsta de 90 de ani, la Buzău pe 4 decembrie 1978 şi a fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din Buzău. Mormântul său a rămas în paragină până în 2015, când ziaristul englez Roger Bunyan l-a vizitat în cursul documentării pentru un articol. El i-a scris un e-mail președintelui român de atunci, Traian Băsescu, care a cerut primarului municipiului Buzău să rezolve problema. Muzeul Județean din Buzău a obținut un grant de 86.000 de euro și, în colaborare cu Gheorghe Dan, un strănepot al globe-trotterului, a reamenajat mormântul. 

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2024/06/monografia-judetului-buzau-80.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->