Cozieni, în trecut Bălănești, este o comună din județul Buzău, care include și satele: Anini, Bălănești, Bercești, Ciocănești, Cocârceni, Colțeni, Fata lui Nan, Glodurile, Izvoru, Lungești, Nistorești, Pietraru, Punga, Teișu, Trestia, Tulburea, Valea Banului, Valea Roatei și Zăpodia. Numărul mare de localități componente se datorează faptului că sunt situate în zona montană. Comuna se află în nord-vestul județului, în Subcarpații Curburii, pe valea râului Bălăneasa.Este traversată de șoseaua județeană DJ203L, care o leagă spre sud de Pârscov, Măgura, Buzău și spre nord de Brăiești. La recensământul din anul 2011 comuna avea 2139 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 2472 locuitori), dintre care: români – 97,24% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei buzoiene Cozieni astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 96,96% și restul – nedeclarată sau altă religie. Șase obiective din comuna Cozieni sunt incluse în lista monumentelor istorice de interes local. Două dintre ele sunt situri arheologice, situate în zona satului Bălănești: așezarea din zona „pe poduri”, aparținând culturii Gumelnița din eneolitic (mileniul al IV-lea î.e.n.), și necropola din epoca migrațiilor (secolele al VII-lea–al VIII-lea e.n.) aflată în zona „la Făcăiana”, lângă grajdurile fostului CAP. Alte patru obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură, toate biserici. Acestea sunt biserica „Adormirea Maicii Domnului” (cu clopotnița) din satul Bălănești (1834–1841), biserica „Sfinții Voievozi” din același sat (1841), biserica „Sfântul Teodor Tiron și Sfântul Nicolae” din satul Cocârceni (1819), precum și biserica „Sfinții Voievozi” (cu clopotnița), din satul Pietraru (1849). 

La şosea, în faţa bisericii cu hramul “Sfinţii Voievozi” din satul Bălănești, se înalţă un monument în formă de obelisc susţinut de un postament trapezoidal şi terminat la partea superioară cu o cruce. Monumentul, din piatră, este placat cu gresie. Pe frontispiciu se află inscripţia “România Mare. Campania 1916-1918, morţi pentru patrie”, după care sunt înscrise numele celor care au contribuit, prin sacrificiul lor, la împlinirea năzuinţelor naţionale. 

În 1995 a fost ridicat în apropierea primului monument un altul, asemănător, placat cu marmură. Inscripţia ne informează că, “Acest monument s-a ridicat în cinstea eroilor martiri din campania 1941-1945 şi 1989-revoluţie”, după care urmează numele celor ce s-au jertfit pentru patrie.

*** 

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2020/06/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->