MONUMENTE ALE EROILOR BUZOIENI – COMUNA PĂNĂTĂU

10812597879?profile=RESIZE_400x

Pănătău este o comună din județul Buzău, care include și satele: Begu, Lacu cu Anini, Măguricea, Plăișor, Râpile, Sibiciu de Jos, Tega și Zaharești, fiind situată în nord-vestul județului, pe malul stâng al râului Buzău. Comuna este deservită de o rețea de drumuri comunale, dintre care unul o leagă de orașul vecin Pătârlagele, traversând râul Buzău. La recensământul din anul 2011 comuna număra 2537 locuitori, în scădere față de  recensământul anterior (anul 2002 – 2886 locuitori) dintre care: români -  98,02% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei buzoiene Pănătău astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 97,63% și restul – nedeclarată sau altă religie. În anul 1950, comunele Pănătău și Tega au fost arondate raionului Cislău din regiunea Buzău și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești. În anul 1968, au revenit la județul Buzău, comuna Tega fiind inclusă în comuna Pănătău; atunci a fost desființată și comuna Sibiciu, satul Sibiciu de Jos revenind comunei Pănătău. Principala atracție turistică a comunei este Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a mănăstirii Cârnu din satul Tega, datând din anul 1545 din timpul domniei voievodului Mircea Ciobanu al Țării Românești, clasificată ca monument de arhitectură. În rest, alte nouă obiective din comuna Pănătău sunt incluse pe lista monumentelor istorice din județul Buzău, ca monumente de interes local. Unul dintre ele este de tipul sit arheologic, reprezentat de o așezare aparținând culturii Monteoru din Epoca Bronzului (mileniile al III-lea–al II-lea î.e.n.), aflată la marginea satului Begu. Alte trei obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură:

  • casa Cleopatra Melidoneanu (începutul secolului al XX-lea) din satul Pănătău
  • biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” de la Râpile (1838)
  • biserica „Cuvioasa Paraschiva” (1876) din satul Tega.

Alte cinci obiective sunt clasificate ca monumente funerare sau memoriale; este vorba de cruci de piatră din diferite epoci: cea din fața bisericii din Pănătău datând de la 1790, cea din fața bisericii din Plăișor (1793), cea de „la muchea Priporului” din același sat (1825), cea din fața cimitirului din Sibiciu de Jos (1741) și cea din grădina lui N. Toma din același sat (1842).

10812600264?profile=RESIZE_400x

La intrarea în curtea bisericii cu hramul “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din localitatea Pănătău, între brazi, se afla o cruce, din piatră, a cărei inscripţie ne spune că a fost “Ridicată în amintirea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă”, fără a se preciza în care război. Această cruce a fost dublată de o altă cruce de lemn, gen troiță, fără nicio inscripţie.

10812600282?profile=RESIZE_400x

În curtea bisericii cu hramul “Sfântul Ilie” din localitatea Sibiciu de Jos a fost ridicat în anul 1973 un monument de tip oblelisc, cu cruce şi coroană de lauri, aşezat pe un soclu de formă pătrată, susţinut de un postament ce are la colţuri obuze legate între ele cu lanţuri. Pe soclu sunt reprezentate însemnele armatei (două săbii încrucișate și o cască militară). Inscripţia precizează că acest monument a fost construit “În cinstea celor căzuţi pe câmpurile de luptă 1916-1918, 1941-1944”.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/06/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->