Costești este o comună din județul Buzău care include și satele: Budișteni, Gomoiești, Groșani, Pietrosu și Spătaru. Comuna se află în sudul județului, în câmpia Buzăului, subdiviziune a Câmpiei Române, în vecinătatea sud-estică a municipiului Buzău, în zona sa suburbană. Ea este străbătută de șoseaua națională DN2, care leagă Buzăul de București. Din acest drum, pe teritoriul comunei, se mai ramifică două importante șosele naționale: la Costești, DN2C asigură legătura Buzăului cu Slobozia, iar la Spătaru se ramifică DN2B, drum care duce tot spre Buzău, dar trece prin sud-estul orașului și duce către Brăila. La recensământul din anul 2011 comuna număra4817 locuitori, în creștere față de recensământul anterior (anul 2002 – 4778 locuitori), dintre care: români – 88,18%, romi – 6,97% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei buzoine Costești astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 94,7% și restul – necunoscută sau altă religie. Două obiective de pe teritoriul comunei Costești au fost incluse în lista monumentelor istorice de interes județean, ambele ca situri arheologice de interes local. Unul este situl de la Costești, aflat în spatele morii de la extremitatea estică a satului, cuprinzând o necropolă din perioada Halstatt și o așezare medievală din secolele al XVI-lea–al XVIII-lea. Cel de al doilea se află în zona fostei ferme zootehnice din satul Pietrosu, cuprinzând trei așezări - una din neoliticul târziu (mileniile al V-lea–al IV-lea î.e.n.), una aparținând culturii Monteoru (Epoca Bronzului), mileniile al III-lea–al II-lea î.e.n.) și o alta din epoca migrațiilor (secolul al IV-lea e.n.).
Lângă biserica satului, cu hramul “Sfânta Treime”, din satul Budișteni, s-a ridicat un monument simplu, în formă de cruce, din piatră, aşezat pe un mic piedestal, cu inscripţia, “Eroilor din satul Budişteni morţi pentru patrie, campania 1916-1918”.
În curtea bisericii satului Pietrosu, cu hramul “Sfinţii Voievozi” a fost ridicat, în anul “1965 iunie 3”, un mic monument de formă piramidală, cu o cruce ale cărei braţe sunt legate cu o ghirlandă de flori din ciment mozaicat, pe al cărei frontispiciu se găseşte inscripţia, “În amintirea eroilor din satul Pietrosu”, iar pe laturi numele eroilor morţi în cele două războaie mondiale. În stânga şi dreapta monumentului se află două cruci de eroi, una pentru Neculai C.Tudor, căzut în campania din 1913 contra Bulgariei, şi alta pentru Chiran Gheorghe, căzut în 1943 pe frontul de Est, împotriva ruşilor.
***
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2020/05/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna_31.html
Răspunsuri